Jay-Jay Johanson "Long Term Physical Effects Are Not Yet Known" (4)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirms dažām dienām, klaiņojot pa EMI/Sony noliktavu, nejauši uzdūros zviedru mākslinieka Jay-Jay Johanson jaunākajam ierakstam.

Jay-Jay Johanson "Long Term Physical Effects Are Not Yet Known" (EMI) 10/12

Biju palaidis garām faktu, ka patiesībā vēl pagājušogad Johansons dzimtajā Zviedrijā bija izdevis šo plati. Šobrīd ieraksts jau izdots arī citviet Eiropā un it kā formāli būtu datējams ar 2007. gadu.

Ja godīgi, biju pavisam piemirsis par šāda dziedātāja eksistenci, manas atmiņas ar Johansonu saistās ar 1997. gadu, kad mākslinieks debitēja ar albumu "Whiskey". Toreiz diskā pa apli tika griezta pārsvarā tikai viena dziesma - "So Tell The Girls That I Am Back in Town". Tajā Johansons triphopa bītu pavadībā dziedāja savdabīgā 60. gadu Skota Volkera (Scott Walker) sinatriskā manierē, turklāt dziesmas piedziedājums un Johansona īpatnējais tēls ik reizi lika sejā iezagties labvēlīgam smaidam.

Johansons šo desmit gadu laikā kopš "Whiskey" izdevis vēl vairākus studijas albumus, skaņu celiņu "La confusion des genres", vienu labāko dziesmu izlasi un padsmit singlus. Kopš "So Tell The Girls That I Am Back in Town" neesmu īpaši sekojis Johansona gaitām, atceros vien to, ka 2002. gadā daudzas pozitīvas kritiķu atsauksmes saņēma ieraksts "Antenna". Tā albuma viens no veiksmīgākajiem singliem bija elektropopsīgais "On the Radio", arī visa plate kopumā atšķīrās no triphopa orientētajiem agrīnajiem ierakstiem un bija vairāk orientēta uz deju zāli.

Šajā jaunajā albuma Johansons atgriežas pie saviem pirmsākumiem un piedāvā elegantu, smalku triphopa, džeza un 60. gadu popmūzikas skaņu kokteili.

Plati ievada izteikti johansoniska, saldsērīga triphopa balāde "She Doesn''t Live Here Anymore" (skat. video) ar Portishead raksturīgu bītu pamatā - viens no skaistākajiem albuma un vispār šā gada skaņdarbiem. Sekojošais "Time Will Show Me" ir vēl tuvāks Portishead, ne tikai bīta, bet arī tumšās melodijas dēļ. Tomēr visspēcīgākais plates skaņdarbs, manuprāt, ir džeziskais "As Good as It Gets", kura pamatā Cinematic Orchestra radniecīgs džeza bīts, piedziedājums "So Tell The Girls That I Am Back in Town" garā un brīnišķīgs trompetes solo skaņdarba vidusdaļā. Ar "Jay-Jay Johanson Again" Johansons atkal citē Portishead, taču no pilnīga Portishead un brīžiem Air plaģiāta dziedātāju glābj īpatnējais vokāls, skaistās melodijas, trauslā noskaņa un ģeniālā Skota Volkera "lietussargs".

Starp citu, Johansons kā viesvokālists dzirdams arī 2006. gada Zviedrijas labākajā (tāds vismaz ir mūzikas industrijas oficiālais vērtējums zviedru "grammy" jeb Grammis veidolā) albumā - "The Knife" plates "Silent Shout" skaņdarba "Marble House" otrajā pantiņā. Nebrīnīšos, ja Johansonam ar šo plati Amerikā ies tikpat labi kā jau minētajiem "The Knife".

Izdošanas datums - 07.02.2007.

Video: Jay-Jay Johanson "She Doesn''t Live Here Anymore":

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu