Dodos "Visiter" (7)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ja pēdējais "The Shins" ieraksts jau nedaudz apnicis, tad piedāvāju jūsu uzmanībai Sanfrancisko kolektīvu Dodos.

Dodos "Visiter" (French Kiss) 9/12

Atceros, 90. gadu sākumā Latvijā tika izdota krāsaina, bagātīgi ilustrēta grāmata par putniem (šķiet, bija pat vesela sērija - "Kukaiņu dzīve", "Augu dzīve", arī "Putnu dzīve"), tur arī pirmo reizi lasīju par nu jau sen izmirušu putnu sugu - Maurīcijas salā dzīvojušo dodo.

Pēc vairākiem gadsimtiem, 2008. gadā, šie dodo putni ir no jauna atdzimuši divu jaunekļu - Merika Longa (Meric Long) un Logana Krēbera (Logan Kroeber) veidolā un piedāvā jauku debijas plati "Visiter" (ja neskaita 2006. gada "Beware of the Maniacs", ko puiši tirgoja savos pirmajos koncertos).

Dodos nav tradicionāla šā gadu desmita akustiskā folka grupa, puišu muzikālās ietekmes ieplūdušas no progresīvā metāla, Āfrikas sitamo instrumentu mūzikas (aktuāls temats Vampire Weekend kontekstā), blūza. Bundzinieks Logans Krēbers bagātīgi izmanto bungu "tomus", dažādas sķindošas perkusijas, radot progresīvus, eksperimentālus, nedaudz matemātiskus ritmus, savukārt ģitārists un dziedātājs Meriks Longs daudz izmanto akustiskās ģitāras spēli ar pirkstiem (fingerpicking), afrikāniskas arpedžijas un var lepoties ar skanīgu, dzidru balsi.

Platē ir vairāki izcili skaņdarbi, taču kopumā albums ir mazliet par garu, manuprāt, 14 dziesmu vietā droši varēja albumā iekļaut tikai 10 kompozīcijas un "Visiter" tikai kļūtu koncentrētāks un jaudīgāks.

Plati ievada ģitāru un bandžo saspēle dziesmā "Walking", kaut kur fonā dzirdama arī kādas meitenes fona balss (tā parādās arī vēlāk albumā), taču tā pa īstam plate "aziet līdz kaulam" ar sekojošo "Red And Purple", fonā skanošās zvaniņu perkusijas pat rada kādu mistisku asociāciju ar "Massive Attack" ģeniālo "Unfinished Sympathy". 55 sekunžu īsais "Eyelids" lieku reizi ieskicē to, cik svarīgas šajā mūzikā ir bungas un perkusijas, taču plate kulminē ar brīnišķīgo "Fools" (video). Pēc neliela krituma plate vēlreiz atgūst savu dinamismu ar "Jodi", kuram seko melodiskais "Ashley" ar anonīmo sieviešu kārtas dziesminieci centrā. Atliek vēl tikai noskaidrot viņas vārdu...

Izdošanas datums - 18.03.2008.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu