Tricky «Knowle West Boy» (7)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
References: API SITE

Viens pēc otra lēnām atdzimst Bristoles triphopa kustības dinozauri - šonedēļ ar jaunu studijas plati atgriežas Trikijs (Tricky).

Tricky «Knowle West Boy»

(Domino)

8/12

Tik tiešām Bristole atdzimst! Pirms kāda laiciņa pēc desmit gadu ilgas pauzes jaunu plati izdevuši arī Bristoles leģendas Portishead, pavasarī ar jaunu soloalbumu atgriezusies savulaik daudzos Trikija ierakstos dzirdamā triphopa dīva Martina Toplija-Bērda (Martina Topley-Bird), viņas «The Blue God» producējis nu jau slavenais Braiens Bērtons aka Danger Mouse, beidzot sarosījies arī viens no žanra spocīgākajiem personāžiem - Trikijs, īstajā vārdā Adrians Tāvs (Adrian Thaws).

Jaunais «Knowle West Boy», kura nosaukums aizgūts no Bristoles rajona, kurā Trikijs uzaudzis, seko salīdzinoši blāvajam 2003. gada . Manā atmiņā pēdējais vērtīgais mākslinieka ieraksts datējams ar 1999. gadu un singlu «For Real» (no «Juxtapose» CD).

Pēdējos gados Trikijs ar saviem Jamaikas brālēniem dzīvojies pa Bronksu, vēlāk Losandželosu, Holivudu, nodibinājis pats savu mūzikas izdevniecību («Brown Punk»), darbojies kino industrijā (režisējis filmu «Brown Punk - The Movie») un beidzot pēc piecu gadu pauzes, noilgojies pēc dzimtās ielas un rajona, atgriezies mūzikas lauciņā. Albumu Trikijs producējis pats, tikai dažos skaņdarbos piepalīdz draugs un producents Switch.

Šī atgriešanās, manuprāt, ir visnotaļ veiksmīga, protams, «Knowle West Boy» nepaceļas «Maxinquaye» vai «Angels with Dirty Faces» augstumos, taču ir daudz labāks par pēdējiem diviem «Tricky Kid» studijas veikumiem.

Netipisks ir albuma pirmais singls «Council Estate» (skat. video), kurā Trikijs atteicies no sev ierastā čukstošā rečitatīva un nostājies pie mikrofona gluži kā tāds dumpīgs roka vokālists. Kā vienu no ietekmēm viņš min ska leģendas The Specials, kuru skaņu estētiku centies ienest savā mūzikas pasaulē. «»Council Estate» esmu es pats ... tas ir pirmais singls, ko esmu iedziedājis viens pats, es nevarēju šajā dziesmā čukstēt,» komentē pats autors. «Man vajadzēja pārkāpt pašam sev pāri un skaļi iedziedāt tekstu, vēlējos būt īsts «frotmens» šajā singlā.» Tekstā dzirdamie vārdi "Remember boy, You"re A Superstar", šķiet, Trikijam ir īpaši zīmīgi.

Kopumā plate varbūt nav tik viengabalaina kā paši pirmie Trikija albumi, taču brīžiem tomēr iemirdzas kaut kas no seno dienu spozmes. Arī šoreiz reperim palīdz dziedošas dāmas - dziesmās «Past Mistake» un «School Gates» dzirdama cita Trikija bijusī draudzene Lubua, ievadošajā «Puppy Toy» (viens no labākajiem skaņdarbiem, manuprāt, - skat. audio) savukārt dzied viena no Trikija izdevniecības «Brown Punk» jaunajām zvaigznēm - meitene no Līdsas Aleksa Milsa (Alex Mills). Platē kā viesmākslinieki dzirdami regeja vokālists Rodigans («Bacative» un «Baligaga»), divās dziesmās dzirdams puisis vārdā Džozefs (Joseph), kuru Trikijs saticis Losandželosā, taču šobrīd ir pazaudējis kontaktus ar viņu un albuma titros Džozefs ir vienkārši pieminēts kā Džozefs. Albumā dzied vēl divas nejauši iepazītas dāmas - kāda spāņu un kāda itāļu meitene, pēdējās vārdā «Veronika» (līdzīgi kā Džozefa gadījumā) arī nosaukta dziesma (arī viena no labākajām). Skaņdarbā «Cross To Bear» dzirdama islandiete Hafdisa, dziesma radusies režisora M. Skorsēzes «The Last Temptation Of Christ» ietekmē.

Viens no pārsteigumiem ir popdīvas Kailijas Minogas dziesmas «Slow» versija, tiesa, manuprāt, ne pārāk veiksmīgs un vajadzīgs solis. Kopumā apsveicama atgriešanās!

Izdošanas datums - 07.07.2008.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu