TVNET: Top 50 albumi (2004) (78)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Versija par 2004. gada 50 interesantākajiem populārās (rok, pop, elektroniskās u.c.) mūzikas ierakstiem: top 50 albumi, interesantākās debijas, top 10 atkritumu grozs, 2004.gada zaudējumi utt.

1. Franz Ferdinand "Franz Ferdinand"

(Domino)

Gada laikā šī Glāzgovas grupa ir kļuvusi par vienu no spilgtākajiem atklājumiem pasaules mūzikā. To apliecina arī grupas komerciālie panākumi gan ASV, gan Lielbritānijā. Četri Glāzgovas mākslas studenti Franz Ferdinand seko 80. gadu "post punk" muzikālajai estētikai, aizgūstot kaut ko no Joy Division un Talking Heads

2. !!! "Louden Up Now"

(Touch And Go)

Līdzīgi kā tautieši The Rapture, kuru debijas plate „Echoes” kļuva par vienu no pagājušā gada lielākajiem atklājumiem, !!! jeb „chk chk chk” piedāvā līdzīgu ģitārizētu deju mūzikas mistrojumu. Hipnotiski, pulsējoši bīti, staigājoši un monotoni basa gājieni, epizodiski pūšamie instrumenti, zvaniņi, perkusijas un neregulārs vokāls. Mūzikas presē biežāk lietotais apzīmējums – disco-punk.

Mākslinieku pirmais singls “Me and Giuliani (Down By the Schoolyard)” kļuva par vienu no 2003. gada indie deju mūzikas lielākajiem grāvējiem asprātīgā teksta un deviņu minūšu garā nerimstošā bīta dēļ.

3. Tv On The Radio "Desperate Youth, Blood Thirsty Babes"

(Touch And Go)  

Tv On The Radio ir trīs mūziķi – vokālists, animators Tunde Adebimpe, multiinstrumentālists, producents David Andrew Sitek, kas nesen strādāja pie Yeah Yeah Yeah’s debijas plates, un ģitārists Kyp Malone. Pirmās ierakstu sesijas vainagojās ar „Young Liars” EP, kas guva milzīgu piekrišanu mūzikas kritiķu vidū, apvienojot savā mūzikā post punk, elektroniku, 50. gadu doo wop un soul. Šogad grupa ieguvusi prestižo Amerikas mūzikas balvu "Shortlist Award".

4. Dogs Die In Hot Cars "Please Describe Yourself"

(V2)

Ja būtu jāraksturo grupas skanējums, tad atliek iedomāties XTC, 70. gadu beigu Talking Heads, Joe Jackson un Dexy’s Midnight Runners, kuras dalībnieks Clive Langer ir arī plates producents. Paši puiši atzīst, ka nemaz nav dzirdējuši tādus Dexy’s Midnight Runners, par savām ietekmēm uzskatot Deividu Boviju un Filipu Glāsu… izklausās neticami.

Inteliģents "indie" roks, kurā netrūkst asprātīgu tekstu par Holivudas skaistulēm un Pola Ņūmena acīm. Interesanti, ka arī Dogs Die In Hot Cars nāk no Skotijas, Glāzgovas (Franz Ferdinand mājvietas).

5. Bjork "Medulla"

(Elektra)

Ja šādu plati ierakstītu kāda cita eksperimentālās elektronikas vai džeza māksliniece, tad klausītāju rezonanse būtu niecīga, taču Bjorkas gadījumā par šo vokālo eksperimentu vārdā „Medulla” ir uzzinājuši pat MTV uzcītīgākie skatītāji. Dziļš un pārdomāts ieraksts.

6. Skalpel "Skalpel"

(Ninja Tune)

Polijas šā brīža lielākā muzikālā eksporta prece – dīdžeju duets Skalpel apstiprina daudzu mūzikas speciālistu prognozes, ka agri vai vēlu Austrumeiropas spēcīgā mūzikas tradīcija spēs ielauzties britu kontrolētās mūzikas industrijas vidē.

Skalpel panākumu atslēga ir 60. un 70. gadu spēcīgā poļu džeza ierakstu krātuve. Skalpel, kas ir divi poļu jaunieši Marcin Cichy un Igor Pudlo no Vroclavas, gluži kā pirms viņiem St. Germain un Cinematic Orchestra, semplējuši poļu džeza plašu ierakstus, kombinējot tos ar mūsdienu skaņu.

7. The Futureheads "The Futureheads"

(679)

The Futureheads mūzika balstās 70./80. gadu mijas post punk estētikā – Elviss Kostello, The Jam, XTC, Gang Of Four u.c. Gluži kā Dogs Die In Hot Cars albumu ir producējis viens no tā laika mūziķiem (Klaivs Langers no Dexy’s Midnight Runners), tā pie The Futurheads skaņas piestrādājis leģendārās grupas Gang Of Four ģitārists Endijs Gils.

8. Claro Intelecto "Neurofibro"

(Ai)

Pagājušogad Marks Stjuarts aka Claro Intelecto laida klajā mazo plati (EP) "Peace Of Mind", kas burtiski sapurināja elektroniskās mūzikas speciālistus: kaut kas tik smalks un spēcīgs nebija dzirdēts jau diezgan sen. Stjuarta debijas ieraksts tiek uzskatīts jau par mūsdienu klasiku – ierakstu, kas spējis paplašināt IDM/tehno žanra robežas un ievest to jaunā attīstības stadijā.

9. Daedelus „Of Snowdonia" (Plug Research) Underground dīdžejs Daedelus sintezē savā mūzikā visneiedomājamākās muzikālās pasaules – 20., 30. gadu retrosemplus, Mančīni „rozā panteras” saksofonu, gregoriāņu dziedājumus, drum’n’bass, dažādus instrumentus, vokālus – flautas, ksilofonus, grabuļus, akordeonus utt.

„Of Snowdonia” ir pārsteidzošs ieraksts, kas nerada haosa sajūtu, tieši otrādi - atmosfēru, noskaņu. Snowdon, kas ir Velsas augstākā kalnu virsotne, ir izmantota kā alegorija, kā skaņu lavīna, kura spēj aizraut sev līdz ikvienu ieinteresētu klausītāju.

10. N.E.R.D. "Fly Or Die"

(Virgin)

Pēdējo gadu "karstākais" producentu pāris Chad Hugo un Pharrell Williams, kas pazīstami kā The Neptunes, ierakstījuši otru studijas darbu.

Kamēr Neptunes producētie popmūzikas megaprojekti – Britney Spears, Justin Timberlake, Kelis u.c. pelna lielos miljonus, N.E.R.D. ("No One Ever Really Dies") ļauj māksliniekiem izpaust pašiem savas muzikālās ambīcijas, eksperimentējot ar dzīvajiem instrumentiem un skaņu.

11. Dizzee Rascal "Showtime"

(XL Recordings)

Dilans Milss jeb Dizzee Rascal pirms gada sacēla pamatīgu ažiotāžu – viņa debijas albums saņēma prestižo "Mercury" balvu. Jau pirms Dizija uz britu garage skatuves darbojās vairāki mākslinieki, starp kuriem ievērojamākais , taču, pateicoties Dizzee Rascal un The Streets panākumiem, šis mūzikas žanrs piedzīvo pieklājīgu uzrāvienu. Jaunajā platē atrodami tie paši datorspēlīšu bīti, daži sempli, tekstos mākslinieks pievēršas savam jaunajam slavenības statusam. „Stand Up Tall” vienkārši "norauj galvu"...

12. Pan American "Quiet City"

(Kranky)  

Pan American ir izdevies notvert to mūzikas stīgu, kas savulaik piemita Hood, Bark Psychosis, Talk Talk 90. gadu sākuma eksperimentiem – dekoratīvas trompetes iespēles, minimālistiska ģitāra ar brīžiem spānisku nokrāsu, vietām pat paša mākslinieka Marka Nelsona iedziedāti, precīzāk, iečukstēti vārdi, kas laiku pa laikam pazūd tādā kā dūmakainā skaņu mākonī.

Dub elektronizētos fona bītus, kas bija tik raksturīgi Pan American pirmajās platēs, ir nomainījis dzīvs, organisks instrumentu un elektronikas sajaukums.

13. Modest Mouse "Good News For People Who Love Bad News"

(Epic)

Trīs puiši no Sietlas, ASV, sanāca kopā jau tālajā 1993. gadā un ar laiku kļuva par vienu no amerikāņu indie roka ievērojamākajiem vārdiem, drīz sekoja arī piedāvājumi no lielajām mūzikas izdevniecībām, grupa izvēlējās sadarboties ar "Sony". Pa šiem gadiem ar māksliniekiem ir notikuši dažādi negadījumi – solists Īzaks Brūks lauzis žokli, saņēmis apsūdzības izvarošanā, paspējis vēl pagājušogad izdot savu soloplati ar segvārdu Ugly Cassanova, lai atgrieztos ar Modest Mouse komerciālāko (labā nozīmē) un pozitīvāko skaņu ierakstu „Good News For People Who Love Bad News”.

14. Bark Psychosis "Codename Dustsucker"

(Fire)

Kopš 1993. gada albuma „Hex” postroka leģendas ir klusējušas, līdz beidzot šogad laiduši klajā jaunāko studijas darbu desmit gadu laikā „Codename Dustsucker”. Ieraksts tapis pēdējo piecu gadu laikā, katra nots ir pārdomāta, un rezultāts ir gandrīz nevainojams. Gada atgriešanās (ja neskaita Pixies)

15. Kings Of Leon "A-ha Shake Heartbreak"

(Hand Me Down/BMG)  

Kings Of Leon ir radījuši patiesi dārgu rokmūzikas dimantu - “A-ha Shake Heartbreak”. Tas ir negaidīti labs turpinājums pirms gada izdotajam albumam “Youth & Young Manhood”, jāpiebilst gan, ka ar norvēģu zēniem A-ha šim ierakstam nav nekāda sakara.

Kings Of Leon ir trīs brāļi un brālēns, auguši mācītāja ģimenē, kas kopā ar ģimeni ceļojis pa ASV Dienvidiem, sludinādams to Kungu un likdams dēliem klausīties veco 70. gadu roku. Kad ģimene pārcēlusies uz pastāvīgu dzīvesvietu Nešvilā, puiši, pieaicinādami brālēnu, izveidoja grupu, ko nodēvēja sava tēva vārdā – Kings Of Leon.

16. The Streets "A Grand Don''t Come For Free"

(679)

Kopš 2002. gada debijas relīzes reti kura mājas ballīte iztika bez “How It Come To This?” vai “Let’s Push Things Forward” enerģētiskajiem hip hop/garage bītiem. Jaunajā platē tikai vadošais singls, T-Rex glemroka ietekmētais “Fit But You Know It”, stāv līdzās pirmās plates hitu birumam. Protams, “A Grand Don''t Come For Free” ir koncepta albums, kā apgalvo pats autors, tas pilda citas funkcijas - tas ir vēstījums par Maika Skinera ikdienas mazajām sadzīves peripetijām, mūzikai pildot tikai pavadījuma funkcijas. Šoreiz teksts ir albuma galvenais virzītājspēks.

17. Tortoise "It’s All Around You"

(Thrill Jockey)

Pārmest šai Čikāgas apvienībai, ka tā ir pārstājusi eksperimentēt un, izmantojot grupas mūziķu arsenālā esošās zināšanas un radošo potenciālu, ir laidusi klajā gluži vai formālu ierakstu, būtu pārlieku skarbi. Turklāt, ja grupas jaunākā plate „It’s All Around You” patiesībā ir vienkārši lielisks.

18. Interpol "Antics"

(Matador)

Pēc 2002. gada debijas ieraksta “Turn On The Bright Lights” Ņujorkas artrokerus Interpol daudzi mūzikas klausītāji un kritiķi sāka dēvēt par “labāko grupu pasaulē” … vai varbūt “vislabāk ģērbto grupu pasaulē”?…

Puiši pie jaunā albuma strādājuši ar producentu Peter Katis, kas bija atbildīgs arī par pirmo plati. Kā stāsta ģitārists Deniels Keslers, katra dziesma tika rūpīgi miksēta, paņemot ilgu laiku un daudz nervu.

19. Oren Ambarchi "Grapes from the Estate"

(Touch)

Austrālijas ebreja Orena Ambarači trešais studijas ieraksts turpina "ambient" ģitāras toņu siltināšanas procesu. Mākslinieks muzicē jau kopš 1986. gada, sadarbojies ar daudziem pazīstamiem eksperimentālās mūzikas vārdiem: Christian Fennesz, Sachiko M, Džonu Zornu, Kītu Rovu, Filu Nībloku (viņš šogad viesojās arī Rīgā projekta "Skaņu mežs" ietvaros), Tošimaru Nakamuru u.c.

Orena siltais ģitāras tonis viegli pil uz rāmā muzikālā ūdens atspulga, radot tikko caurredzamu atmosfērisku miglu. Platē dzirdamas četras kompozīcijas, kurās laiku pa laikam iezogas kāds nemanāms džeza bungu ritms vai uzstājīgāks ģitāras motīvs. Skaisti!

20. The Beta Band "Heroes To Zeros"

The Beta Band FOTO: Publicitātes foto21. Milosh „You Make Me Feel” (Plug Research)22. The Arcade Fire “Funeral” (Merge)23. Laura Veirs „Carbon Glacier” (Bella Union)24. Madvillain „Madvillainy” (Stones Throw)25. Annie ”Anniemal” (679)26. The Wind-Up Bird "Whips" (Music Fellowship/Translucence) 27. The Stills „Logic Will Brake Your heart” (Vice/Atlantic)28. Karate "Pockets" (Southern Records) 29. Migala „La Incredible Aventura” (Acuarela)30. The Go! Team "Thunder Lightning Strike" (Memphis Industries)31. Architecture In Helsinki “Fingers Crossed” (Bar/None)32. Camera Obscura „Underachievers Please Try Harder” (Elefant Records)33. Elliott Smith “From A Basement On The Hill” (Domino)34. Mirah „C'Mon Miracle” (K)35. Adem "Homesongs" (Domino) 36. Quantic "Mishaps Happening" (Tru Thoughts/Ubiquity)37. Jolie Holland „Escondida” (Anti/Epitaph)38. Chicago Underground Trio „Slon” (Thrill Jockey)39. Deerhoof „Milk Man” (Kill Rock Stars)40. Scissor Sisters „Scissor Sisters” (Polydor)41. Dungen “Ta Det Lungt” (Subliminal Sounds)42. The Delays "Faded Seaside Glamour" (Rough Trade)43. Kanye West „The College Dropout” (Rocafella)44. Kasabian „Kasabian” (Arista)45. Woven Hand "Consider The Birds" (Sounds Familyre)46. The Ordinary Boys “Over the Counter Culture” (B-Unique)47. The Zutons „Who Killed The Zutons?” (Deltasonic/Sony)48. Cee-lo „Cee-lo Green Is The Soul Machine” (Arista)49. Mylo "Destroy Rock & Roll" (Breastfed) 50. Jim White „Drill A Hole In That Substrate And Tell Me What You See” (V2)Feista
The Beta Band FOTO: Publicitātes foto21. Milosh „You Make Me Feel” (Plug Research)22. The Arcade Fire “Funeral” (Merge)23. Laura Veirs „Carbon Glacier” (Bella Union)24. Madvillain „Madvillainy” (Stones Throw)25. Annie ”Anniemal” (679)26. The Wind-Up Bird "Whips" (Music Fellowship/Translucence) 27. The Stills „Logic Will Brake Your heart” (Vice/Atlantic)28. Karate "Pockets" (Southern Records) 29. Migala „La Incredible Aventura” (Acuarela)30. The Go! Team "Thunder Lightning Strike" (Memphis Industries)31. Architecture In Helsinki “Fingers Crossed” (Bar/None)32. Camera Obscura „Underachievers Please Try Harder” (Elefant Records)33. Elliott Smith “From A Basement On The Hill” (Domino)34. Mirah „C'Mon Miracle” (K)35. Adem "Homesongs" (Domino) 36. Quantic "Mishaps Happening" (Tru Thoughts/Ubiquity)37. Jolie Holland „Escondida” (Anti/Epitaph)38. Chicago Underground Trio „Slon” (Thrill Jockey)39. Deerhoof „Milk Man” (Kill Rock Stars)40. Scissor Sisters „Scissor Sisters” (Polydor)41. Dungen “Ta Det Lungt” (Subliminal Sounds)42. The Delays "Faded Seaside Glamour" (Rough Trade)43. Kanye West „The College Dropout” (Rocafella)44. Kasabian „Kasabian” (Arista)45. Woven Hand "Consider The Birds" (Sounds Familyre)46. The Ordinary Boys “Over the Counter Culture” (B-Unique)47. The Zutons „Who Killed The Zutons?” (Deltasonic/Sony)48. Cee-lo „Cee-lo Green Is The Soul Machine” (Arista)49. Mylo "Destroy Rock & Roll" (Breastfed) 50. Jim White „Drill A Hole In That Substrate And Tell Me What You See” (V2)Feista Foto: Publicitātes foto



Vēl daži pieminēšanas vērti ieraksti:

Kylie Minogue "Body Language" (EMI)

Matthew Shipp “Harmony And Abyss” (Thirsty Ear)

Goldie Lookin Chain "Greatest Hits" (Atlantic)

Of Montreal "Satanic Panic in the Attic" (Polyvinyl)

Takagi Masakatsu “Coieda” (W+K Tokyo LAB)

Lambchop „Aw C'mon”/„No, You C'mon” (Merge)

Ulrich Schnauss "A Strangely Isolated Place" (Domino)

Vhs or Beta "Night on Fire" (Astralwerks)

Zero 7 „When It Falls” (Elektra)

Robert Lippok "Falling Into Komeit" (Monika Enterprise)

Amp Fiddler „Waltz Of A Ghetto Fly” (Genuine)

Squarepusher „Ultravisitor” (Warp)

Bugge Wesseltoft „Film Ing” (Jazzland)

Sketch Show „Loophole” (Rough Trade)

George Michael „Patience” (Sony)

Max Richter „The Blue Notebooks” (FatCat)

John Frusciante „Shadows Collide With People” (Warner)

The Bandits „And They Walked Away” (B-Unique)

Cocorosie „La Maison De Mon Reve” (Touch and Go)

Fennesz "Venice" (Touch)

Polly Paulusma "Scissors in My Pocket" (One Little Indian)
 
Trans Am „Liberation” (Thrill Jockey)

Snow Patrol „Final Straw” (Universal)

Keane „Hopes And Fears” (Universal)

Clouddead „Ten” (Mush)

<+:r>Nellie Mckay "Get Away From me" (Sony)

Wiley „Treadin' On Thin Ice” (XL)

PJ Harvey „Uh Huh Her” (Island)

Uri Caine Ensemble "Dark Flame" (Winter&Winter)

Mark Lanegan Band “Bubblegum” (Beggars Banquet)

Morrissey „You Are The Quarry” (Sanctuary)

William Basinski "The Disintegration Loops I-IV" (2062)

Mclusky “The Difference Between Me and You Is That I'm Not on Fire” (Too Pure)

Amel Larrieux "Bravebird"

Shalabi Effect „Pink Abyss” (Alien 8)

The Killers „Hot Fuss” (Island)

Arto Lindsay “Salt” (Righteous)

Music A.M. "A Heart & Two Stars" (Quartermass)

Loretta Lynn „ Van Lear Rose” (Polydor)

Crazy Penis “24 Hour Psychedelic Freakout” (Shiva Records)

Rogue Wave "Out of the Shadow" (Sub Pop)

Feist “Let It Die” (Polydor)

Nick Cave and The Bad Seeds „Abattoir Blues / The Lyre Of Orpheus”  (Mute)

Soweto Kinch "Conversations With The Unseen" (Dune)

Ian Brown „Solarized” (Fiction)

The Foreign Exchange „Connnected” (BBE)

The Earlies "These Were The Earlies" (WEA)

The Blockhead "Music By Cavelight"  (Ninja Tune)

Castanets "Cathedral" (Asthmatic Kitty)

Comas "Conductor" (Yep Roc)

Max Richter "The Blue Notebooks" (Fatcat Records)

Joanna Newsom "The Milk-Eyed Mender" (Drag City)

Aloha "Here Comes Everyone (Polyvinyl)

Carl Hancock Rux  "Apothecary Rx" (Giant Step Records)

State River Widening "Cottonhead" (Vertical Form)

Prince „Musicology” (NPG/Columbia)

Dresden Dolls “Dresden Dolls” (8ft)

Gonzales "Solo Piano" (No Format)

The Go Find "Miami" (Morr)

Mono "Walking Cloud And Deep Red Sky, Flag Fluttered And The Sun Shined" (Temporary Residence)

Max de Wardener "Where I Am Today" (Accidental)

Troublemakers "Express Way" (Blue Note)

XIU XIU "Fabulous Muscles" (5RC)

Hot Chip "Coming On Strong" (Astralwerks)

OOIOO "Kila Kila Kila" (Thrill Jockey)

Nic Armstrong "The Greatest White Liar" (One Little Indian)

A.C. Newman "The Slow Wonder" (Matador)

Medeski, Martin & Wood "End of the World Party (Just in Case)" (Blue Note)

William Basinski "The Disintegration Loops I-IV" (MMLXII/2062)

Lucien & Luciano "Blind Behaviour" (Peacefrog)

Iron & Wine "Our Endless Numbered Days" (Sub Pop)


un daudzi daudzi citi ....

Top10 atkritumu grozs:

1.    Filips Kirkorovs

2.    Nelly

3.    Bon Jovi

4.    Braiens Adams

5.    Džesika Simsone

6.    Ja Rule

7.    Good Charlotte

8.    Reičela Stīvensa

9.    Rasmus

10.    The Libertines

Daži lieliski popsingli no ne tik lieliskiem albumiem:

Feist "One Evening"

Brandy "Afrodisiac"

Divine Comedy "Come Home Billy Bird"

Cee-lo "The Art Of Noise"

Cake "Wheels"

George Michael "Amazing"

The Coral "Grey Harpoon"

Gwen Stefani "What You Waiting For"

Keane "Somewhere Only We Know"

Snoop Dogg ft. Pharrell "Drop It Like It's Hot"

Morrissey "First Of The Gang To Die"

Ron Sexsmith "Not About To Lose"

The Killers "Somebody Told Me"

The Roots "Don't Say Nuthin'"

U2 "Vertigo"

Air "Cherry Blossom Girl"

The Walkmen "The Rat"

REM "The Outsiders"

Lenny Kravitz "Where Are We Running"

Beastie Boys "Ch-Check it Out"

Nina Sky "Move Ya Body"

Britney Spears "Toxic"

Nancy Sinatra "Burnin Down The Spark"


2004. gada zaudējumi:

Džeimss Lourenss ("Hope Of The States") (26)

Dorisa Troja (67)

Kornēlijs Bampass ("Doobie Brothers") (58)

Malači Feivors ("Art Ensemble Of Chicago") (66)

Less Grejs ("Mud") (57)

Džons Makgeohs ("P.I.L.") (48)

Gundars Mauševics jeb Mumiņš ("Prāta Vētra") (29)

Rejs Čārlzs (73)

Syreeta (58)

Riks Džeimss (56)

Lora Brenigana (47)

Džonijs Remouns ("Ramones") (55)

Izora Roudsa ("The Weather Girls ") (62)

Džons Pīls (65)

Ol' Dirty Bastard (35)

Džons Belans ("Coil") (42)

Daimbegs Derels ("Pantera") (38)

Hārdijs Lediņš


Komentāri (78)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu