Lady Sovereign "Public Warning" (10)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēdējā laikā teju visi mākslinieki, kuriem palaimējies nokļūt mūzikas izdevniecības "Def Jam" apskāvienos, ir guvuši vērā ņemamus panākumus.

Lady Sovereign "Public Warning" (Def Jam) 9/12

Kurš būtu domājis (es, piemēram, ne), ka kādreiz Amerikas albumu topā nonāks izteikti britisks hiphopa ieraksts, katrā ziņā Maika Skinera un "The Streets" pieticīgie panākumi Amerikā neko daudz nesolīja. Bet ... ja esi nonācis Jay-Z un izdevniecības "Def Jam" draugu pulkā, tad viss ir iespējams. Kā izteicies kāds mūzikas kritiķis: "Looks like Jay-Z knows how to market that sh...t!"

Tā, lūk, zināmā mērā paveicies Londonas graima (grime) virziena reperei Lēdijai Sovereinai (Lady Sovereign), īstajā vārdā Luisei Amandai Harmanai (Louise Amanda Harman). Pēc vairāku ierakstu izdošanas dzimtenē 2005. un 2006. gadā par Lēdiju ieinteresējās pats izdevniecības "Def Jam" prezidents un hiphopa leģenda Jay-Z un Lēdija Sovereina kļūst par pirmo neamerikāņu solomākslinieci, kas parakstījusi līgumu ar šo kompāniju.

Patiesībā dzimtajā Karalistē Sovereinai nemaz tik spīdoši neklājās, katrā ziņā pagājušogad viņu pamatīgi aizēnoja konceptuāli tuvā, taču daudz popsīgākā Lilija Alena. Interesanti, ka nesen abas dāmas vēl savā starpā ķildojušās un nevarējušas īsti kaut ko sadalīt. Sovereina izteikusies, ka Lilijai ir vieglāk gūt panākumus mūzikas biznesā, jo viņas tēvs, lūk, esot slavens britu komiķis. Alena, protams, nav palikusi atbildi parādā: "Atbildot uz Sovereinas jaunkundzes komentāriem, esmu runājusi ar tēti, un viņš teicis, ka ar prieku viņu adoptētu!"

Britu salās par Sovereinas galveno singlu kļuva sadarbība ar rokgrupu "The Ordinary Boys" skaņdarbā "Nine2Five" (6. vieta), bet ASV veiksmīgākais izrādījās "Love Me or Hate Me" (45. vieta), turklāt šis skaņdarbs bieži iekļuva starp TV skatītāju favorītiem šovā "Total Request Live" (TRL).

Smieklīgi, bet, skatoties uz Sovereinu, mana pirmā asociācija vienmēr ir britu komēdiju seriāla "Little Britain" viena no varonēm Vikija Polārda (Vicky Pollard), ko fantastiski tēlo komiķis Mets Lūkass (Matt Lucas). Sovereinas pašpuikas tēls un runas slengs perfekti sasaucas ar Polārdas galvenajām frāzēm: "No but yeah but yeah but yeah no but yeah no but yeah... but no because I’m not even going on the pill... " Protams, Lūkass savam personāžam iedvesmu smēlies no mūsdienu britu pusaudžu sarunām un ģērbšanās veida, taču zināmā mērā primitīvā un raupjā Sovereinas skaņu un tēlu pasaule to veiksmīgi ilustrē.

Skaidrs, ja par mākslinieci nebūtu ieinteresējušies šādi nopietni Amerikas vīri, tad par Sovereinu mēs runātu tikai britu graima un garāžmūzikas kontekstā. Plati ievada "Nine2Five" (bez "Ordinary Boys"), kas it kā sava sociālā teksta dēļ tuvinās Skinera kvalitātes latiņai, taču, manuprāt, to īsti neaizsniedz. Labākais albuma hits, manā skatījumā, ir plates pirmais singls "Random" (skat. video) - klasisks 2005. gada grime paraugs. Amerikāņu izdevumā "Love Me or Hate Me" piedalās repere Misija Eliote (Missy Elliot).

Izdošanas datums - 31.10.2006.

Video: Lady Sovereign "Random":

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu