Ladytron "604"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nu nezinu, kāpēc tā, vai tikai man tā gadās? Kāpēc viss, kam es pieskaros, pareizāk gan noklausos, tā vien līdzinās dižajiem frančiem Air?

Ladytron "604"

(Emperor Norton)

10/12

Nu labi, nu ne jau gluži viss no viena gala līdz otram, bet tomēr... vai tiešām viņi ir atstājuši tik lielu ietekmi? Ceru, ka pašu Air jaunais albums "10,000 Hz Legend", kurš iznāks pavisam drīz, mainīs mūzikas gaumi un stilu Rietumeiropā.

Laikam jau jebkurš, kurš reiz spēris soli uz franču zemes, saslimst ar šādu kaiti, es domāju, mūzikas gaumi. Kā sākās Ladytron? Pavisam ierasti: Daniel Hunt un Reuben Wu pagājušā gadsimta beigās kādu laiku kā dīdžeji spēlēja tālajā Japānā, bet tad viņi ieradās Parīzē un iepazinās ar parīziešu undeground mūziķiem. Vēlāk klejojumos pa Skandināviju un Austrumeiropu viņi satikās ar Helena Marnie un bulgārieti Mira Aroyo. Vēl vēlāk viņi sāka plosīties pa Liverpūles pabiem un paralēli ierakstīja savu pirmo singlu "He Took Her to a Movie" electropop stilā. Šā singla ieraksts izmaksāja smieklīgi maz, tikai piecdesmit mārciņas - ekonomiski, bet efektīvi. Singls tiešām guva neticamus rezultātus.

Ladytron koncertu laikā vairāk gan līdzinās teroristu bandai (tumšmataini, ģērbti melnās drēbēs), nevis popgrupai. Popgrupai? Jā, lai arī cik tas izklausītos pretīgi, Ladytron ir un paliek popgrupa, bet šā vārda labajā nozīmē. Ladytron spēlē elektropopu agrīno astoņdesmito gadu stilā, bet daudz smagnējāk un tumšāk. Lai arī daudzi mēģina salīdzināt šo mūziku ar Human League un jauno vilni, kurš tagad atgriezies kā underground, man tomēr gribās teikt, ka šis ir produkts ko varētu iegūt, apvienojot puišus no Air ar meitenēm no Elastica.

Esmu aizrunājies, gandrīz jau piemirsu pašu albumu. Ladytron albumā "604", protams, ir iekļauts pirmais singls "He Took Her to a Movie", tāpat starp labākajām dziesmām var nosaukt "Play Girl" un "Commodore Rock", kurā bulgāriete Mira Aroyos smagas elektromūzikas pavadījumā deklamē fragmentus no marksisma bērnu dziesmiņām, kuras viņa atceras no savām skolas gaitām. Bet ne visas kompozīcijas ir tik smagas, "CSKA Sofia" ir instrumentāla melodija downbeat stilā. "Discotrax" - vai jūs atcerieties tādu hitu no jaunā viļņa laikiem kā "Fade to Grey", kuru izpildīja Visage ar Midžu Jūru (Midge Ure) (Ultravox)? Jā tiešām, šīm dziesmām ir sava līdzība.

Tagad man sanāk runāt pretī pašam sev, jo, vairākas reizes noklausoties šo disku, neviļus sevi pieķēru pie domām par jaunā viļņa mūziķiem. Patiesībā jaukas atmiņas. Nezinu, vai šis disks jums arī sagadās tādas pašas atmiņas, tāpēc atļaušos izteikties ļoti vēsi: ja ir iespēja, tad der noklausīties.

Izdošanas datums 06.02.2001.

Ģirts Avotiņš

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu