The Hilliard Ensemble "Motets: Guillaume de Machaut" (12)

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

The Hilliard Ensemble, kas šogad atzīmē savu 30 gadu ilgo pastāvēšanu, par godu šim notikumam laiž klajā jaunu ierakstu „Motets” un dodas plašā koncertturnejā pa ASV.

The Hilliard Ensemble "Motets: Guillaume de Machaut"

(ECM)

12/12

Jau kopš 1974. gada, kad Londonas „All Souls Church” notika ansambļa pirmā publiskā uzstāšanās, The Hilliard Ensemble, ko dibinājis Paul Hillier, pievērsušies viduslaiku un renesanses vokālajai mūzikai. Pēdējos gados viņu repertuāru bieži papildināja modernās mūzikas vēsmas, tomēr šogad ansamblis atgriežas pie saviem pirmsākumiem.

Viens no The Hilliard Ensemble biežāk izpildītajiem komponistiem ir bijis franču renesanses laika pārstāvis Guillaume de Machaut. Tieši viņa slavenās motetes mākslinieki ieskaņojuši savā jaunajā ECM ierakstu izdevniecības albumā.

Guillaume de Machaut (1300-1377) ir viens no agrīnās renesanses tā dēvētās Art Nova (jaunā māksla) pārstāvjiem. Viņš uzskatāms par vienu no pirmajiem profesionālajiem komponistiem, kas savā mūzikā un dzejā izmantoja arī sekulāras tēmas. De Mašo ir bijis viens no sava laika ievērojamākajiem autoriem, vērtīgs ir arī viņa dzejas mantojums, kas ietver personiskas sajūtas, pārdzīvojumus. Muzikāli komponists izmantojis vairāku tekstu un balsu vienlaicīgu dziedājumu, īpaši tas dzirdams emocionālajā „Dame, Je Sui Cilz, Fins Cuers Doulz”, kurā izmantoti divi atšķirīgi teksti, kas radīti, iespējams, vienai personai (sievietei).

Lielākā daļa komponista muzikālā mantojuma ir sekulāras dabas, kaut arī De Mašo daudz rakstījis arī sakrāla rakstura darbus, paradoksāli, ka tieši reliģiskais „La Messe De Nostre Dame” laika gaitā ir kļuvis par autora nozīmīgāko veikumu.

„Motets: Guillaume de Machaut” ir jau 20 ieraksts, kurā sadarbojas The Hilliard Ensemble un prestižā ierakstu izdevniecība ECM. Albuma buklets ir 44 lapas biezs, un tajā lasāmas Nicky Losseff un Gordon Jones anotācijas un visu dziesmu teksti.

Izdošanas datums 30.03.2004.

Komentāri (12)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu