M83 «Dead Cities Red Seas And Lost Ghosts» (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Mūzikas kritiķi jau paspējuši M83 jaunāko ierakstu nodēvēt par novatoriskāko un svaigāko 2003. gada muzikālo atklājumu, salīdzinot to ar Air un My Bloody Valentine.

M83 «Dead Cities Red Seas And Lost Ghosts»

(Gooom Records)

9/12

Šodien ir ārkārtīgi grūti pārsteigt klausītāju ar kaut ko kvalitatīvi jaunu, nebijušu, tādu, kas nelīdzinātos nekam iepriekš dzirdētam. Mūsdienu mūzika ir visai viegli prognozējama savā evolūcijā – tās attīstība un kustība notiek pa apli, palaikam ieviešot tendences, kas bijušas aktuālas pirms vairākiem desmitiem gadu. Nezinu, vai termins sintezatoru roks kādreiz ir eksistējis, taču M83 gadījumā gribētu šo apzīmējumu izmantot.

M83 ir franču duets Antonijs Gonzalezs (Anthony Gonzalez) un Nikolā Fromažo (Nicolas Fromageau), kas pirms trim gadiem nolēma atmest ar roku rokam un pārdot savas ģitāras, lai iegādātos sintezatorus. Puišu tā laika ietekmes variēja no Mogwai līdz pat Tangerine Dream. 2001. gadā M83 pašu producētu debijas ierakstu izdod vietējā mūzikas izdevniecība «Gooom», un tas skanējuma ziņā sasaucas ar 90. gadu sākuma «shoegaze» ikonu My Bloody Valentine skanējumu.

Foto: Publicitātes foto

Jaunajā dueta veikumā «Dead Cities Red Seas And Lost Ghosts» dzirdami tie paši sintezatori, kas brīžiem pilda ģitāru funkcijas, radot kāpinājumus un liriskas atkāpes. Vietām gan tas viss atgādina Jean Michel Jarre elektronisko skaņu estētiku, taču kopējais iespaids ir gluži interesants. Kā viesvokālists pieaicināts viens no projekta Cyann and Ben dalībniekiem, kas neuzkrītoši piedzied trijās albuma kompozīcijās.

Iespējams, tikai ar kādu piekto piegājienu visa gada garumā piespiedu sevi noklausīties M83 saslavēto garadarbu no sākuma līdz beigām. Jāatzīst, ka laikam neesmu no tiem, kas tik ļoti sajūsminās par šo plati, tomēr šodienas kontekstā M83 ir uzskatāmi par interesantiem dīvaiņiem, no kuriem var nākotnē sagaidīt lielus muzikālus pārsteigumus.

Izdošanas datums 15.04.2003.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu