Jay-Z un Kanye West «Watch The Throne» (61)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Viens no svēdienas vakarā Losandželosā notikušās MTV Videomūzikas balvu pasniegšanas ceremonijas «īpašajiem pārsteigumiem» bija divu hiphopa mūzikas smagsvaru - Jay-Z un Kanjes Vesta (Kanye West) iznāciens liesmu un prožektoru ielenkumā ar dziesmu «Otis» no nule izdotā albuma «Watch The Throne». Tieši šie divi kungi pārsteiguši visu mūzikas industriju, neļaujot minētajam ierakstam pirms laika nelegāli «noplūst» tīmeklī.

Jay-Z un Kanye West «Watch The Throne»

(Roc-A-Fella/Def Jam/Roc Nation)

10/12

Lieki atgādināt, ka gan Kanje, gan Jay-Z ir tā dēvētie hiphopa mūzikas dūži - kungi, kas ne tikai ir veiksmīgi mūziķi, bet arīdzan sekmīgi uzņēmēji. Fakts, ka abi reperi nolēmuši šogad izdot kopīgu albumu, vien ir gadsimta notikums šajā žanrā. Abi vīri jau sen pazīstami, un viņu sadarbība aizsākās vēl pagājušā gadu desmita sākumā. Tādēļ jo lielāks pārsteigums, ka «Watch The Throne» dziesmas atšķirībā no citiem aktuāliem ierakstiem pirms laika nelegāli netika nopludinātas tīmeklī. Vai tas ir apliecinājums vīru milzīgajai ietekmei vai vienkārši veiksmīga sagadīšanās, atliek tikai minēt.

Piemēram, Eminema (Eminem) aktuālais «Recovery» tīmeklī nonāca divas nedēļas pirms oficiālā izdošanas datuma, 50 Cent «Before I Self-Destruct» - mēnesi agrāk. Bieži vien albuma oficiālajā izdošanas datumā dziesmas fani jau zina no galvas un būtībā albuma izdošanas fakts ir «vecas ziņas».

Kā tiek nopludināti albumi

Zemāk pievienotajā grafikā redzami vairāki scenāriji, kurā brīdī no albuma ierakstīšanas studijā līdz rūpnieciskajai ražošanai un piegādei veikalos iespējama sūce jeb noplūde. Mūziku tīmeklī var ievietot: 1) kāds no ierakstu studijas, 2) kāds no izdevniecības, 3) kāds no preses, 4) kāds no ražotnes, 5) kāds no vairumtirdzniecības bāzes, 6) kāds no veikalniekiem vai pirmajiem pircējiem.

Kā ieraksts var tikt nopludināts tīmeklī
Kā ieraksts var tikt nopludināts tīmeklī Foto: cdn.tss.uproxx.com

Ko izdarīja Kanje un Jay-Z? Pirmkārt, viņi paši producēja savu muzikālo materiālu un to rūpīgi uzmanīja, neizlaižot no rokām (cietajiem diskiem). Otrkārt, viņi izvēlējās albumu no sākuma izdot digitāli, proti, mp3 tika tirgots ekskluzīvi tikai tiešsaistes veikalā «iTunes» no 8. līdz līdz 12. augustam. Treškārt, fiziskās albuma kopijas netika izsūtītas mazajiem veikaliņiem, bet noslēgts ekskluzīvs līgums ar lielveikalu ķēdi «Best Buy», kuriem tika piekodināts «turēt albumus seifā». Protams,

arī šāds mehānisms nav pasargāts no sūcēm, taču rādās, ka šis piemērs drīzumā kļūs par tendenci un mazajiem veikaliņiem jau tā grūtā dzīve kļūs vēl grūtāka.

Galu galā «Watch The Throne» komerciālie rādītāji ir lieliski - ieraksts jau divas nedēļas ir numur 1 ASV pieprasītāko albumu topā.

«Watch the Throne» projekts (sākotnēji kā EP) aizsākās 2010.gada novembrī Anglijā un ar pārtraukumiem turpinājās Austrālijā, Francijā, Apvienoto Arābu Emirātu galvaspilsētā Abu Dabī, Ņujorkā un Losandželosā. Kā intervijās atklāj Jay-Z, bieži ieraksti tika veikti viesnīcās, taču lielākā daļa no sākotnēji radītajiem dziesmu motīviem albuma galaversijā netika izmantoti. 2011.gada janvārī abi mākslinieki noīrēja vairākas istabas Ņujorkas «Mercer» viesnīcā, pieaicināja no malas vairākus bītmeikerus, un «Watch the Throne» projekts ieguva pirmās nopietnās aprises.

Albumā kā viesmākslinieki dzirdami Jay-Z kundze Bejonsē (Beyoncé), viens no pazīstamākajiem Losandželosas hiphopa grupējuma «Odd Future» (OFWGKTA - Odd Future Wolf Gang Kill Them All) dalībniekiem Frenks Oušens (Frank Ocean) un bijušais Londonas popregeja grupas «Mr Hudson & The Library» solists Mr Hudson.

Jay-Z un Kanye West "Watch The Throne"
Jay-Z un Kanye West "Watch The Throne" Foto: Publicitātes foto

Ierakstu ievada Kanjes rokrakstam raksturīgs bīts un minētā 23 gadus vecā Frenka Oušena, kas šogad jau izdevis lielisku R&B mūzikas albumu (skat. «The Weeknd» CD apskatu), dziedājums: «What’s a god to a non-believer who don't believe in anything?» Protams, reliģiskie jautājumi caurvij šo ierakstu, kaut Kanje ir norādījis, ka nepieder nevienai konkrētai reliģijai. Jay-Z gan bieži manīts ar krekliņu «Jesus is Lord»...

Saturiski Jay-Z rīmes vairāk vēsta par viņa ceļu no Bruklinas ielām līdz superzvaigznes statusam, par bagātību, labklājību, vilšanos dažos tuvākajos draugos un kolēģos, savukārt Kanje vairāk runā par melnādaino amerikāņu attiecībām ar varu, naudu, panākumiem, savu pleiboja uzdzīvi.

Būtībā abi vīri apbrīno viens otru un vienlaikus spodrina paši savu ego - viens savā dziļākajā būtībā ir vairāk biznesmenis, otrs bohēmists.

Muzikāli ieraksts balansē starp komerciālu hiphopu un andergraundu. Kā vienmēr lieliska ir dažādu samplu izvēle. Aktuālajā singlā «Otis» beidzot «izcelts saulītē» soulmūzikas varenākās balss īpašnieks, leģendārais Otiss Redings. Detalizēti izmantotos samplus var aplūkot šajā video.

Mani šis ieraksts ļoti iepriecināja. Vai arī jūs?

Izdošanas datums - 12.08.2011.

Komentāri (61)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu