Nero «Welcome Reality» (88)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

To, ka elektroniskās mūzikas dabstepa (dubstep) žanrs ir izgājis no mazajām istabas studijām un iekarojis plašākus apvāršņus, atceramies kopš pagājušā gada dabstepa supergrupas «Magnetic Man» debijas albuma. Šogad dabsteps roku rokā ar hausmūziku un īpaši 1990.gados populāro «drum & bass» dueta «Nero» veidolā sper vēl vienu platu soli, lai kļūtu par vadošo tendenci pasaules mūzikā.

Nero «Welcome Reality»

(MTA)

9/12

Līdz Dāvida Getas (David Guetta) starptautiskajiem elektrohausa panākumiem (ASV topā ir neskaitāmi viņa singli) gan dabstepam vēl patālu, taču dzimtajā Lielbritānijā «Nero» puiši, sintezējot šo sākotnēji intraverto «dubstep» žanru ar daudz dejiskākajiem «drum & bass» bītiem, ir stabili iekarojuši pirmās vietas gan singlu, gan šonedēļ arī albumu topā. Viņus droši var likt blakus jau minētajiem «Magnetic Man» un šobrīd aktuālajiem «drum & bass» māksliniekiem «DJ Fresh» un «Sub Focus» kā vadošos britu elektroniskās mūzikas lāpnešus.

Nero "Welcome Reality"
Nero "Welcome Reality" Foto: Publicitātes foto

Grupas pirmsākumi meklējami vēl 2004.gadā, kad abi puiši (viens «The Beatles», otrs «Prodigy» fans) satikušies kādā no Londonas reiviem. Pirmie grupas ieraksti bija izteikti «drum & bass» mūzikas paraugi, līdz 2009.gadā nāca lielais izrāviens ar «The Streets» dziesmas «Blinded by the Lights» remiksu. Protams, labu vārdu par puišiem aizlika arī pats Maiks Skiners un maisam gals bija vaļā. Sekoja daudzi citi remiksi tādiem māksliniekiem kā «La Roux», «deadmau5» un pat Farela Viljamsa brigādei «N*E*R*D».

Pirmais pārejas skaņdarbs no «drum & bass» uz dabstepu, kā uzskata paši «Nero», bija singls «This Way», kurā pirmoreiz dzirdama arī atmosfēriskā dziedātājas Alenas balss. Meitenes vokāls caurstrāvo arī «Nero» debijas plati, radot eiforisku 1980.gadu elektrofanka, 1990.gadu transa, hausa, «drum & bass» un mūsdienu viegli saraustītā dabstepa kokteili, kas piemērots arī meinstrīma deju zālēm. Asociatīvi prātā nāk Goldie leģendārais «Inner City Life» (skat. resursus).

Protams, kā jau elektroniskajā mūzikā tas raksturīgi,

visu muzikālo albuma materiālu laiku pa laikam stutē kādi sen piemirsti citu savulaik populāru dziesmu fragmentu sampli.

Piemēram, «Crush on You» pamatā Minesotas ģimenes kolektīva «The Jets» 1985.gada dziesma ar tādu pašu nosaukumu, bet «Must Be The Feeling» ir būtībā viegli remiksēta Carmen 1984. gada singla «Time To Move» versija.

Plati ievada episks, divu minūšu garš futūristisks (par to liecina nosaukums «2808») intro, kas droši varētu stāvēt blakus nesenajiem franču meistaru «Daft Punk» skaņu celiņa «Tron» ambientajiem eksperimentiem. Seko «Doomsday» ar orķestrālu ievadu, kas vēlāk pāraug stampājošā, smagā dabstepā. Līdz ieskanas pirmās liriskās notis skaņdarbā «My Eyes», kurā dzirdama jau minētā Alena. Arī šis skaņdarba instrumentālais pavadījums droši varētu kalpot kā «Tron» skaņu celiņš. Šādas simfoniskas atkāpes atkārtojas vairākkārt albumā.

Ar vienu no galvenajiem plates singliem «Guilt» ieraksts sāk virzīties tuvākās deju zāles virzienā - spēcīgs bass, trauksmaini melodisks dziedājums, ko papildina lielisks dziesmas klips (skat. video). Arī «Fugue State» un «Me and You» saglabā spēcīgo enerģiju, liekot tikai vizualizēt, kā varētu izklausīties un izskatīties «Nero» koncerts kādā no nākamā gada vasaras festivāliem.

«In the Way» atgādina, ka «Nero» ir tomēr arī dabstepa cienītāji, savukārt «Reaching Out» uzsēžas astē lieliskajam 1980.gadu dueta «Hall & Oates» singlam «Out Of Touch» (1984). Protams, treknu punktu visam pieliek šobrīd aktuālais «Promises», kura video filmējusies mūsu pašu Londonā dzīvojošā modele Zane Lapsa.

Spēcīga debija!

Izdošanas datums - 12.08.2011.

Komentāri (88)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu