Spiritualized "Songs in A&E" (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc Džeisona Pīrsa (Jason Pierce) smagas slimības ierindā atgriezies viņa vadītais muzikālais kosmosa kuģis Spiritualized.

Spiritualized "Songs in A&E" (Fontana Universal) 9/12

Pagājušonedēļ Radio SWH dīdžeja Toma Grēviņa "Lielā vakara" radiošovā tiku izjautāts, ko domāju par jauno Spiritualized plati; atbildēju, ka vēl tikai gatavojos "Songs in A&E" muzikālo ceļojumu izbaudīt gluži kā grupas 1997. gada eposu "Ladies And Gentlemen We Are Floating In Space", proti, neviena netraucēts klausoties to ar austiņām, guļot dīvānā kādā vēlā vakara stundā. Pirms desmit gadiem "Ladies And Gentlemen We Are Floating In Space" disks bija viena no manām biežāk lietotajām miegazālēm, minētais ieraksts bija viens no retajiem, kas iztēlē spēja radīt dažādus tēlus, pārcelt laikā un telpā... Otrreiz iekāpt vienā un tajā pašā upē, protams, šoreiz nav izdevies, taču jaudas ziņā "Songs in A&E" ir turpat blakus.

Jāpiebilst, ka lieliski (daudzi uzskata, ka pat labāki par "Ladies And Gentlemen...") ir arī agrīnie grupas ieraksti "Lazer Guided Melodies" un "Pure Phase", taču parasti grupas muzikālās darbības kulmināciju datē ar 1997. gada "Ladies And Gentlemen We Are Floating In Space", kurā piedalījušies vairāki izcili viesmākslinieki – Dr. John, Spring Heel Jack un Balanescu Quartet. Plate ieguva mūzikas kritiķu plašu atsaucību, kā arī vairākas balvas un nominācijas.

Kā zināms, ansamblis Spiritualized cēlies no space roka veterāniem Spaceman 3, Džeisona Pīrsa vadībā grupa 1992. gadā laižot klajā debijas ierakstu "Lazer Guided Melodies", kas apvienoja ambient, psychodelic skanējumu, radīja vienu no izcilākajiem dream pop virziena paraugiem.

"Songs in A&E" mūzikas kritiķi jau nodēvējuši par grupas labāko ierakstu pēdējo desmit gadu laikā, tam nav grūti piekrist, ņemot vērā grupas līdera vairāku mēnešu ilgo nopietno ārstēšanos un ar to saistītos emocionālos pārdzīvojumus. Pīrss šo slimnīcas auru un atmosfēru uzbur ar respiratorās maskas elpošanas trokšņiem skaņdarbā "Death Take Your Fiddle", kas ir viens no retajiem svaigi sacerētajiem albuma skaņdarbiem.

"Think I''ll dream myself into a coma And I''ll take every way out I can find With morphine, codeine, whisky, they won''t alter The way I feel now death is not around"

Lielāko daļu muzikālā materiāla Pīrss jau bija radījis pirms viņa hospitalizēšanas.

Platē ir 12 pilnie skaņdarbi un 6 muzikālas skices ("Harmony 1", "Harmony 2" utt.). Muzikāli tas ir pēdējiem studijas darbiem raksturīgais blūza, gospeļa un garāžroka hibrīds, ko papildina stīgu aranžējumi un daudzbalsīgi fona vokāli. It kā nekas jauns, taču atsevišķi skaņdarbi - "Death Take Your Fiddle", "Soul on Fire" un "Sitting on Fire" - nostrādā. Starp citu, nesen noklausījos "zudušā bīčboja" Denisa Vilsona (Dennis Wilson)vienīgo 1977. gada izdoto soloalbumu "Pacific Ocean Blue" un saklausīju daudzas līdzības ar Džeisona Pīrsa gospelskanējumu (īpaši "Farewell My Friend").

Starp citu, Spiritualized devušies arī koncertturnejā, kurā 10. jūnijā, iesildot Leniju Kravicu (!!!), viesosies arī Tallinā, Igaunijā.

Izdošanas datums - 26.05.2008.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu