Beck «Guero» (10)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Beks Hansens, plašāk pazīstams kā Beks (Beck), pēc vairākiem muzikāliem eksperimentiem atgriežas pie 90. gadu vidū radītās skaņu formulas. Mākslinieka jaunais ieraksts «Guero» ir kārtējais kalsnā dīvaiņa šedevrs.

Beck «Guero»

(Geffen Records)

9/12

Kā producenti Beka astotajam studijas darbam pieaicināti «Dust Brothers», kas savulaik strādājuši ar Beku pie «Odeley» un «Midnite Vultures», kā arī ierakstījuši klasisko «Beastie Boys» plati «Paul’s Boutique». Protams, Beka līdzība trim zēniem no Bruklinas ir atkal jūtama, īpaši pirmajā singlā «E-pro». Vizuāli iespaidīgajā dziesmas videoklipā Beks, gluži kā Bjorka kādā no saviem video, nemitīgi pārvietojas ar mistisku grafisko elementu palīdzību.

Plates tituldziesma «Que Onda Guero» (no spāņu valodas - «baltais zēns») ir klasisks Beka hits ar dažām spāņu valodā iedziedātām un ierunātām frāzēm. Manuprāt, potenciāls otrais singls. Skaņdarbā mākslinieks izmanto lielu daļu sava aranžētāja apbrīnojamo talantu - skrečs, sempli, viengabalains, pulsējošs bass, sintezatoru pūšamie, ielas trokšņu skaņas u.c. Ar «Missing» mūziķis it kā atgriežas «Mutations» un «Sea Change» muzikālajā estētikā - latiņamerikāņu bossa nova ritmi un akustisks pavadījums, taču plates turpinājumā kompilē sev raksturīgus hiphopa, fanka, kantrī un elektroniskās mūzikas elementus.

Foto: Publicitātes foto

Viens no, manuprāt, skaistākajiem skaņdarbiem ir «Earthquake Weather», kas līdzinās Dj Shadow «Private Press» posma daiļradei un 80. gadu poproka melodijām. Teju vai «Beta Band» raksturīgā bītā (tiesa, «Beta Band» viena no galvenajām ietekmēm savulaik bija tieši Beks) izskan «Go It Alone», kurā basa partiju piespēlējis visuresošais Džeks Vaits («The White Stripes»). Interesanti, ka stīgu partijas aranžējis Beka tēvs.

Diemžēl visas plates garumā Beks nespēj būt viscaur ģeniāls, taču kontekstā ar pasaules popmūzikas pēdējām tendencēm Beks ir labākais, kas varēja šogad notikt.

Izdošanas datums 21.03.2005.

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu