Kaiser Chiefs "Yours Truly, Angry Mob"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kamēr britu salu rokenrols arvien biežāk cieš no aizokeāna vīrusiem, Līdsas puiši "Kaiser Chiefs" palikuši uzticīgi britu rokmūzikas tradīcijai.

Kaiser Chiefs "Yours Truly, Angry Mob"

(Universal)

9/12

Kādā apskatā jau pieminēju problēmu, kas pēdējos gados skārusi britu rokmūziku; jaunie britu mūzikas "pravieši" Arctic Monkeys savā būtībā ir nedaudz modificēts amerikāņu "Kings Of Leon" un "The Strokes", izteikti britu mūzikas orientētais mūzikas izdevums NME zaudē konkurencē ar amerikānisko emo, grandžmūzikas, pankroka propagandētāju - "Kerrang!", par jaunajām kulta grupām kļuvuši amerikāniski orientētie Enter Shikari, arvien biežāk UK top 40 nonāk vesela plejāde ar aizokeāna grupām My Chemical Roamance, Panic! At The Disco, Fall Out Boy, AFI u.t.t.

Protams, šāds divu mūzikas lielvalstu - Lielbritānijas un Amerikas dialogs notiek jau kopš rokmūzikas pirmajiem soļiem 60. gados un vienmēr ļāvis rasties jaunām, interesantām mūzikas tendencēm. Atcerēsimies kaut vai 90. gadu sākuma amerikāņu grandžmūzikas invāziju ("Nirvana", "Pearl Jam" u.c.), kurai kā pretreakcija Karalistē radās britpopa ēra ar "Blur" un "Oasis" priekšplānā. Interesanti būs vērot, kā šī "saruna" turpinās attīstīties...

Viena no britu grupām, kas savās mājās ir kļuvusi par vienu no lielākajiem nacionālās rokmūzikas zīmoliem, ir Līdsas pilsētas brašuļu kolektīvs Kaiser Chiefs. Puišu 2005. gada debija kļuva par ceturto pārdotāko tā gada skaņuplati Lielbritānijā, producējot vairākus lieliskus hitsinglus - "Everyday I Love You Less and Less", "I Predict a Riot" un"Oh My God". Nu šiem mūsdienu britu mūzikas standartiem pievienojies līdz nelabumam (kompliments) lipīgais "Ruby" (skat. video). Arī komerciāli grupas otrais studijas albums "Yours Truly, Angry Mob" veselas divas nedēļas pēc iznākšanas spējis noturēties albumu topa virsotnē.

Pirmais albums vīriem bija tiešām izdevies, lai to pārspētu, iespējams būs nepieciešami vēl vairāki smaga darba un radošas iedvesmas gadi, taču arī "Yours Truly, Angry Mob" ir savā ziņā lielisks. Platē ir atrodami, manuprāt, vismaz vēl četri potenciāli hitsingli: jau pieteikts kā otrais singls "Everything Is Average Nowadays", "The Angry Mob", "Heat Dies Down" un "I Can Do It Without You".

Daudzas grupas pēc izcila pirmā albuma diemžēl bieži vien ar otro albumu "nošauj garām", reizēm pie vainas ir producenta maiņa, reizēm pašu grupas dalībnieku muzikālās atšķirības un domstarpības, taču Kaiser Chiefs gadījumā jāsaka, ka solists Rikijs Vilsons (Ricky Wilson) un kolēģi ir izrādījušies pietiekami gudri, lai visu nesabojātu. Producents tas pats, kas pirmajā platē, - Stefens Strīts (Stephen Street), kas savulaik bijis atbildīgs par žanra pionieru Blur ierakstiem, skanējums varbūt kļuvis vairāk radiodraudzīgs, nav lieku eksperimentu, kas, manuprāt, tieši šai grupai īsti nepiestāvētu ("The Futureheads" otrā albuma mīnusi), plašs hitu potenciāls ... būtībā viss savās vietās. Nešaubos, ka arī šogad "Yours Truly, Angry Mob" būs viens no pieprasītākajiem britu mūzikas albumiem.

Kaiser Chiefs "Yours Truly, Angry Mob"
Kaiser Chiefs "Yours Truly, Angry Mob" Foto: Publicitātes foto

"We are the angry mob We read the papers everyday day We like who like We hate who we hate But we''re also easily swayed"

"Heat Dies Down" nedaudz sasaucas ar pirmā albuma "Everyday I Love You Less and Less" un ir viens no, manuprāt, potenciālajiem šā ieraksta iespējamajiem singliem. "High Roads" iesākas gluži kā kāds Supergrass "In It For The Money" posma hits, kam seko sirsnīga ģitārbalāde "Love''s Not a Competition (But I''m Winning)" ... patiesībā arī potenciāls hits. "Thank You Very Much" ir viens no smagnējākajiem albuma skaņdarbiem. "I Can Do It Without You" izceļas ar lipīgu un prātā paliekošu piedziedājumu, savukārt jocīgā un nedaudz teatrālā "My Kind of Guy" pamatmotīvs atgādina kaut ko no agrīnajiem "Blur". Vienu no skaņdarbiem sarakstījis un iedziedājis jau minētais bundzinieks Niks Hodgsons (Boxing Champ), Eiropas blīvplates (CD) izdevumā šī dziesma nav izdalīta atsevišķi, bet saplūst ar "Learnt My Lesson Well".

Varbūt sākumā "Yours Truly, Angry Mob" nešķita tik veiksmīgs kā grupas debijas ieraksts, taču pēc vairākām klausīšanās reizēm viss nostājās savās vietās un plate varbūt tikai nedaudz piekāpjas raupjā un enerģiskā "Employment" priekšā.

Izdošanas datums - 26.02.2007.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu