Squarepusher "Ultravisitor" (8)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Elektroniskās mūzikas skatuve pēdējos gados ir kļuvusi tik eklektiska, ka tās ietekme sliecas ne tikai easy listening interjera mūzikā, bet arī lielo popmākslinieku jaunākajos ierakstos.

Squarepusher "Ultravisitor" (Warp) 10/12

Viens no pēdējiem 90. gadu eksperimentālās elektronikas mohikāņiem ir Squarepusher, kas šogad nāk klajā ar jaunu pārbaudījumu klausītāja muzikālajai uztverei - „Ultravisitor”.

Squarepusher jeb īstajā vārdā Tom Jenkinson ir viens no ievērojamākiem 90. gadu elektroniskās mūzikas māksliniekiem. Būdams liels džeza mūzikas cienītājs, viņš savdabīgā veidā savieno divas it kā atšķirīgas muzikālās pasaules, īpaši šī džeza un elektroniskās mūzikas sintēze jūtama viņa 1998. gada albuma „Music Is Rotten One Note”.

Divus gadus vēlāk ieraksts „Go Plastic” sākas ar kaut ko pilnīgi citu, ko varētu pat atskaņot kādā no deju zālēm, jāatzīst, ka tikai līdz skaņdarba 2. minūtei, kur vēlāk iezogas Jenkinson eksperimentētāja gars un padara mūzikas ritmu dejām visai apgrūtinošu.

Arī iepriekšējais mākslinieka veikums „Do You Know Squarepusher?” bija nedaudz atšķirīgs no saviem priekšgājējiem, tas sevī daļēji apvienoja Squarepusher raksturīgos lauzītos ritmus, jungle, drum’n bass, drill’n bass muzikālos eksperimentus. Albums sastāvēja no diviem kompaktdiskiem: studijas ieraksta un koncerta ieraksta Japānā.

„Ultravisitor” ir savdabīga atgriešanās pie džeza tēmas – tīri elektroniskie eksperimenti mijas ar džeza ģitāras improvizācijām, psihodēliskiem izlēcieniem un dažam labam nepieradinātam klausītājam uz nerviem krītošiem saraustītiem ritmiem. Vēl jo vairāk - plate ilgst gandrīz 80 minūtes.

Dženkinsons pēdējos gados strādājis ar dažādiem kino projektiem, viņa dzīvās uzstāšanās ir iespaidīgas, to apliecina kaut vai koncrtu zibenīgā izpārdošana.

Domāju, ka „Ultravisitor” ir kārtējais solis uz priekšu mākslinieka muzikālajā skaņu, trokšņu un noskaņu pasaulē, kurā tikai retais spēj novērtēt niansēto un pārdomāto mākslinieka darbu.

Izdošanas datums 09.03.2004.

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu