St. Vincent «Strange Mercy» (13)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Anija Klārka (Annie Clark) jeb «St. Vincent», kas savulaik muzicējusi ar daudzgalvaino Teksasas orķestri «The Polyphonic Spree» un vēlāk bijusi dziesminieka Sufjana Stīvensa (Sufjan Stevens) pavadošās grupas ģitāriste, šomēnes laidusi klajā nu jau savu trešo soloierakstu «Strange Mercy».

St. Vincent «Strange Mercy»

(4AD)

10/12

28 gadus vecās (pēc divām dienām māksliniece svinēs 29 gadu dzimšanas dienu) dīvas jaunākais ieraksts seko 2009.gada «Actor» un 2007.gada debijai «Marry Me» un ir nopietns pretendents uz «TVNET Mūzika» septembra Mēneša albuma titulu.

«Strange Mercy» nav viegli kategorizējams ieraksts. Tajā sakausēti dažādi elementi - dekorācijas, kas raksturīgas gan popmūzikai, gan rokam, vietām ieskanas kādi kino mūzikas elementi (ievadošais «Chloe in the Afternoon» ir atsauce uz nesen mūžībā aizgājušā franču kino «Jaunā viļņa» režisora Ērika Romēra (Eric Rohmer) 1972.gada filmu), vietām kaut kas no «4AD» 1980.gadu estētikas («This Mortal Coil»), triphopa u.c.

Pašas Anijas samtainais vokāls lieliski kontrastē ar minorīgām akordu maiņām, viegli grūtsirdīgu, taču vienlaikus uzlādējošu muzikālo pavadījumu. Būdama pirmām kārtām tieši lieliska ģitāriste (instrumentu spēlē jau kopš 12 gadu vecuma), Klārka īpašu uzmanību pievērsusi tieši šā instrumenta skanējumam. Kopā ar producentu un arīdzan ģitāristu (no grupas «The Paper Chase») Džonu Kongltonu (John Congleton)

ģitāra šajā ierakstā spēlē pirmo vijoli.

Spilgts piemērs ir viens no singliem «Cruel», kurā šķietami netīrās ģitāras solo iespēles neliek garlaikoties instrumentālajās dziesmas vietās (skat. video). Solo vispār ir viegli šizofrēnisks, atgādinot kaut ko no 1990.gadu «Blur» Greiema Koksona (Graham Coxon) eksperimentiem.

St. Vincent "Strange Mercy"
St. Vincent "Strange Mercy" Foto: Publicitātes foto

Viens no albuma smaguma centriem ir skaņdarbs numur trīs - «Cheerleader», kurā māksliniece it kā atskatās uz savu muzikālo pagātni, kad bija tikai pavadošā mūziķe atsevišķiem māksliniekiem. «I-I-I-I-I don't wanna be your cheerleader no more,» vēsta piedziedājums. Sekojošais «Surgeon» ir interesants fanka un triphopa sakausējums, kurš kompozīcijas otrajā pusē izvēršas neprātīgā psihedēliskā džeza (basa partija), hiphopa, matemātiskā roka kokteilī. «Norhern Lights» ir neliela ģitārmūzikas atkāpe Lū Rīda (Lou Reed) garā, savukārt nākamais titulskaņdarbs «Strange Mercy» pārsteidz ar viegli kluburējošu bītu un motīvu, kas teju vai izgriezts no «Fleetwood Mac» klasiskā «Seven Wonders».

Lielisks ieraksts!

Gaidām, ko liks pretī Leslija Feista! Feistas «Metals» klajā nāks jau 30.septembrī.

Izdošanas datums - 13.09.2011.

Komentāri (13)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu