Stevie Wonder "A Time 2 Love" (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ģēnijs atgriežas! Leģendārais soula mūzikas meistars Stīvijs Vonders (Stevie Wonder) beidzot ir laidis klajā jaunu studijas albumu "A Time 2 Love". Šis ir noteikti viens no šā gada visvairāk gaidītākajiem mūzikas albumiem, jo ir pirmais Vondera studijas veikums pēdējo desmit gadu laikā.

Stevie Wonder "A Time 2 Love" (Motown) 7/12

Protams, "ģeniālais" Stīvijs Vonders meklējams pirms vairāk nekā 30 gadiem, kad klajā viens pēc otra nāca pieczvaigžņu soulmūzikas šedevri - "Music Of My Mind", "Talking Book", "Innervisions" un "Songs in The Key Of Life". Nav šaubu, ka arī 80. gadu daiļradē rodamas izcilas muzikālas pērles, taču 80. gadi piederēja jau citiem meistariem - Maiklam Džeksonam, Prinsam u.c. Ja neskaita vienu skaņu celiņu, tad 90. gados Vonders izdeva tikai vienu plati "Conversation Peace", kur lielākais panākums, šķiet, bija klasiskais "For Your Love". "Conversation Peace" tika pārdots tikai 360 000 kopiju.

Ilgā klusēšanas pauze lika cerēt, ka Vonders nav izvēlējies vieglāko ceļu un nav nolēmis katru gadu izdot kārtējo viduvējo albumu. Tā vietā "pārgrupējis" visu savu radošo potenciālu jaunam nākotnes šedevram.

Albumu noklausoties vairākas reizes, brīžiem radās asociācijas ar pēdējo Prinsa (Prince) plati "Musicology", tā dēvēto atgriešanos labā formā. Iespējams, ka tā nav nejaušība, jo tieši aktuālajā singlā "What the Fuss" dzirdama Prinsa ģitāras spēle, turklāt vairāki jaunā albuma skaņdarbi ieturēti Prinsa pēdējai platei raksturīgajā fanka ritmā, īpaši jau "My Love Is On Fire", kurā flautu iespēlējis džezmenis Hjūberts Louvs (Hubert Laws).

Tomēr kopumā plate ir raksturīga Vondera pēdējo 20 gadu daiļradei - dominē skaistas un melodiskas mīlas balādes, ir atsevišķi mēģinājumi kāpināt kopējo tempu, taču rezultāts beigās ir visai tāls no 70. gadu soula, drīzāk "A Time 2 Love" jāraksturo kā R&B, džeza un fanka mikss.

Ievadošais "If Your Love Cannot Be Moved", kas iedziedāts tandēmā ar gospel dziedātāju Kimu Barelu (Kim Burrell), pamatīgi samulsina ar savu orientālo melodiju, kā izrādīsies, arī 9 minūšu garā tituldziesma duetā ar India.Arie ir piesātināta ar dažādiem Austrumu mūzikas elementiem. Atzīšos, ka tieši šie divi skaņdarbi man pamatīgi izbojā Vondera muzikālo "idilli".

Ar otro albuma dziesmu "Sweetest Somebody I Know" beidzot sākas "īstais" Vonders - liriska un skaista akustiskās ģitāras pavadījumā ieturēta melodija - viena no plates virsotnēm. Seko džeziskais "Moon Blue" un potenciālais "best of" izlašu iemītnieks "From The Bottom Of My Heart", kurā beidzot dzirdama slavenā Vondera mutes harmonika. "Please Don''t Hurt My Baby" ir nesaprotams, 80. gadu elektrofanka garā ieturēts deju hits, kas tā vien izklausās pēc kāda cita Vondera skaņdarba plaģiāta.

Romantiskajā salondžeza kompozīcijā "How Will I Know" meistars dzirdams kopā ar savu meitu Aišu. Savukārt otra plates virsotne, manuprāt, seko ar "Passionate Raindrops" - piedziedājums ir kaut kas no "zelta" Vondera arhīviem.

Blakus Prinsam un 90. gados slavenajam meiteņu kolektīvam En Vogue kā viesmākslinieki platē dzirdami arī ģitāriste un dziesminiece Bonija Raita (viņa, paldies Dievam, nedzied), kā arī Sers Pols Makartnijs, kas iespēlējis ģitāru tituldziesmā "A Time 2 Love".

Lai arī brīžiem jaunajā platē kaut kas iemirdzas no "ģeniālā" Vondera (nav jau godīgi, protams, tā salīdzināt ... bet tomēr), tad kopumā plate ir mūsdienu aranžiju un skaņu efektu upuris, netrūkst arī klišejas un pārspīlēti politizēti un sociāli dziesmu teksti.

Labākās dziesmas: "Sweetest Somebody I Know", "Passionate Raindrops" un "What the Fuss".

Izdošanas datums 18.10.2005.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu