Crystal Castles "Crystal Castles" (8)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto
References: API SITE

Ja esat videospēļu cienītājs, tad Toronto dueta Crystal Castles mūzika jūsu ausīm būs kā lācim medus.

Crystal Castles "Crystal Castles"  

(Last Gang Records)

10/12

Kanādiešu elektroniķu - multiinstrumentālista Ītana Kata (Ethan Kath) un dziedātājas Alisas Glāsas (Alice Glass) debijas ieraksts "Crystal Castles" kļuvis par vienu no šā gada interesantākajiem atklājumiem. Crystal Castles galvenā atšķirības zīme ir plašs dažādu 80. un 90. gadu videospēļu skaņu samplu lietojums mūzikā. Viena no šādām "samplu mašīnām", ko grupa plaši izmanto kā skaņu ģeneratoru, ir 80. gadu videokonsole "Atari 5200".

Tiesa, pēc plates izdošanas atklātībā nonākuši daži nepatīkami autortiesību pārkāpumu gadījumi, proti, duets, neuzrādot samplu autorus, izmantojis vairākus tā dēvētās mikročipu mūzikas (chip music) samplus.

Crystal Castles "Crystal Castles"
Crystal Castles "Crystal Castles" Foto: Publicitātes foto

Projekta rašanās datējama ar 2003. gadu, kad sākotnēji to aizsāka viens pats Ītans Kats. Nosaukums aizgūts no 80. gados populāras bērnu rotaļlietas Širas (She-Ra - Varas princese), vēlāk tika izrādīta arī animācijas filmiņa ar tādu pašu nosaukumu. Pēc diviem gadiem projektam pievienojās Alise Glāsa, kas sākotnēji iedziedāja balsi dažiem Kata instrumentālajiem eksperimentiem. Pirmais singls "Alice Practice" vispār esot tapis nejauši, kad Alise testējusi mikrofonu Kata radīto bītu pavadībā.

Ja meklējam kādas muzikālas asociācijas, tad visai attāla, bet savā ziņā radniecīga ir zviedru The Knife skaņu estētika, protams, Glāsas balss Crystal Castles mūzikā veic nedaudz citu funkciju - tā vietām apstrādāta ar "distortion" efektu, vietām ir histēriski kliedzoša, taču kopumā tādos skaņdarbos kā ievadošajā "Untrust Us" līdzības var just.

Viena no plates virsotnēm ir "Crimewave", kas vienlaikus ir amerikāņu trokšņu mūzikas grupas HEALTH dziesmas remikss (iekļauts arī nesen izdotajā HEALTH remiksu platē "HEALTH//DISCO"). Dziesmas pamatā vienkāršs disko bīts, pa oktāvām pulsējošs bass un sagraizīti Glāsas balss sampli, un, protams, eleganti integrēti HEALTH bungu trokšņi.

Starp citu, Crystal Castles pēdējā laikā kļuvuši par īpaši pieprasītiem remiksu veidotājiem, viņu kontā jau Bloc Party ("Hunting for Witches"), Klaxons ("Atlantis to Interzone") u.c. populāru grupu miksi.

Elegants ir arī sekojošais instrumentālais disko "Magic Spells" (auido) un viens no maniem favorītiem - dejiskais "Good Time", kurā Glāsas dziedājums sasaucas ar bezbēdīgajiem brazīliešiem CSS. Šobrīd valdošajā disko mūzikas renesansē (šai tēmai esmu pieskāries iepriekšējos apskatos par Salliju Šapiro, Kloetu Parisu un "Italians Do It Better" mūz. izdevniecību) Crystal Castles savu ieguldījumu dod ar atmosfērisko "Black Panther". Noslēdzošajā "Tell Me What to Swallow" Kats pat izslēdz bungmašīnas bītu un ļauj akustiskās ģitāras pavadījumā Glāsas balsij aizlidot teju vai gaisīgās Houpas Sandovalas ("Mazzy Star") sapņainajā teritorijā.

Kopumā interesants albums, kura kopējo plūdumu gan laiku pa laikam pārtrauc kāds brīžiem lieks "noiza" elements.

Izdošanas datums - 18.03.2008.

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu