Ry Cooder "Chavez Ravine"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rejs Kūders (Ry Cooder, 58) ir slavens blūza un roka ģitārists, kas spēlējis gan ar "The Rolling Stones", "Captain Beefheart", gan ar Tadž Mahalu (Tah Mahal) u.c. blūzmeņiem.

Ry Cooder "Chavez Ravine" (Nonesuch) 11/12

Vēlāk pievērsies dažādiem etniskās mūzikas projektiem - Indijas, Āfrikas un 90. gadu beigās, kā jau daudzi zina, arī Kubas mūzikai. Pateicoties albumam "Buena Vista Social Club", pasaule iepazina Kubas aizmirstos meistarus Compay Segundo, Ibrahim Ferrer un Rueben Gonzalez.

"Chavez Ravine" ir pirmais Kūdera soloalbums kopš 1987. gada un stāsta par kādu Losandželosas rajonu, kuru apdzīvoja galvenokārt Amerikas meksikāņi. Vēlāk pilsētas lielie vīri lika visiem rajona iedzīvotājiem pārcelties uz citu vietu, lai "Chavez Ravine" vietā varētu uzcelt stadionu. Pats Kūders izaudzis pēckara Losandželosā un ļoti personiski ataino tā laika notikumus un sadzīvi.

Platē blakus mūzikai iestrādātas dažādas skices par NLO fenomenu, par komunistu politisko vajāšanu, cilvēku sadzīvi u.c. Ieraksts pēc savas būtības atgādina Kūdera Kubas ierakstus - pieaicināti daudzi vietējie Austrumu Losandželosas mākslinieki: "Chicano" mūzikas tēvs, vokālists un ģitārists Lalo Guerrero, svinga un blūza leģenda Don Tosti (abi diemžēl aizgāja viņsaulē albuma trīs gadus ilgajā tapšanas laikā), akordeonists Flaco Jimenez, 60. gadu rokenrola grupas "The Midniters" dziedātājs Willie G, Ņujorkas džeza pianists Džekijs Terasons (Jacky Terrasson) u.c.

Uz albuma vāka redzama ar zīmuli zīmēta Maikla Makmilena (Michael C. McMillen) ainiņa, kurā milzīgs buldozers ar skeletu pie stūres brauc pāri gruvešiem, kreisajā stūrī lidinās citplanētiešu šķīvītis un apkārt valda haoss. Albums ir muzikāli spilgts un konceptuāls. Viens no gada spēcīgākajiem ierakstiem.

Izdošanas datums 14.06.2005.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu