Kasabian «Velociraptor!» (14)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Britu rokmūzikai šodien liela diena! Kopš «Oasis» izjukšanas tieši Lesteras psihedēliskā deju roka kolektīva «Kasabian» jaunais studijas albums varētu būt 2011.gada svarīgākais rokmūzikas notikums Apvienotajā Karalistē. Par to, ka albums iekaros UKtop40 nešaubās neviens.

Kasabian «Velociraptor!»

(Columbia)

9/12

Ceturtais grupas albums seko 2009.gada vasarā izdotajam «West Ryder Pauper Lunatic Asylum», kas kopumā pārdots miljons eksemplāros un nominēts prestižajai «Mercury» balvai.

Kā arī glemroka ietekmētajam otrajam ierakstam «Empire» un debijai «Kasabian».

Jauno ierakstu, gluži tāpat kā «West Ryder Pauper Lunatic Asylum», vīriem radīt palīdzējis elektroniskās mūzikas producents Dan The Automator («Gorillaz»).

«Velociraptor!» (aptuveni pirms 75 miljoniem gadu eksistējusi dinozauru suga) iekļautas 12 dziesmas, kuras, kā izteikušies paši grupas dalībnieki, pārstāv diezgan plašu muzikālo žanru loku. Pirmo publiskoto dziesmu «Switchblade Smiles» raksturo no «Kasabian» līdz šim nedzirdēts agresīvs elektronisks skanējums, kas sākotnēji radīja iespaidu, ka grupa, līdzīgi kā savulaik «Primal Scream», no rokmūzikas būs pilnīgi pārmetusies uz elektroniku. Tomēr «Switchblade Smiles» breikbīta estētika ir mānīga un kopumā jaunais albums saglabājis grupai raksturīgo rokmūzikas rokrakstu.

«Velosireptori medīja grupā pa četriem, viņi bija dinozauru laikmeta rokenrola grupa,»

albuma nosaukuma izvēli skaidro grupas ģitārists un dziesmu autors Serdžio Pizorno (Serge Pizzorno). Viņš arī ir svēti pārliecināts, ka grupa ir ierakstījusi izcilu albumu, kāds pēdējos 15 gadus Apvienotajā Karalistē nav dzirdēts. Par to ir drošs arī otrs grupas līderis - dziedātājs Toms Meigans (Tom Meighan), kurš intervijā izdevumam «Q» pat ieminējies, ka būtu gatavs citām grupām atvērt palīdzības dienesta telefona līniju. «Mēs esam virsotnē un skatāmies uz citiem no augšas,» uzskata Meigans.

Kasabian "Velociraptor!"
Kasabian "Velociraptor!" Foto: Publicitātes foto

Manuprāt, jaunais ieraksts tomēr ir neliels solis atpakaļ. Tieši 2009.gada plate «West Ryder Pauper Lunatic Asylum» pacēla latiņu tik augstu, ka tai nespēja tuvoties neviena no šobrīd aktuālajām britroka grupām. Tajā grupa bija atradusi pati savu skanējumu, kas kopā ar britpopa raksturīgo bravūru nostrādāja kā viens vesels. Diemžēl jaunajā «Velociraptor!» grupa sāk žanriski mētāties. Šeit ir gan izteikti elektroniski skaņdarbi («Switchblade Smiles» un «I Hear Voices»), gan izteiktas «The Beatles» un Deivida Bovija atsauces («La Fée Verte» jeb «Zaļā feja» aka absinta dzēriens), dziesmā «Days Are Forgotten» ieskanas kaut kas no Led Zeppelin «Immigrant Song», vietām uzpeld arī kaut kas no «Last Shadow Puppets», protams, netrūkst arī grupai raksturīgās austrumnieciskās harmonijas.

Kopumā pietiekoši kvalitatīvs ieraksts, kurš diemžēl īsti tomēr neturas kopā kā viens vesels.

Izdošanas datums - 16.09.2011.

Komentāri (14)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu