The Shins «Wincing The Night Away» (7)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

The Shins noteikti dzimuši laimes krekliņā: par veiksmi, kas piemeklēja šo grupu pirms trijiem gadiem, varētu sapņot daudzas mazpazīstamas grupas.

The Shins «Wincing The Night Away»

(Sub Pop)

10/12

Ar ko lai sāk? Gandrīz visa kaut cik attīstītā cilvēces daļa skatās televizoru un pazīst vaigā daudzus sev mīļus ekrāna varoņus, vai ne? Tā, piemēram, daudzi no mums Latvijā (nerunājot jau par ASV) zina lielisko seriālu «Scrubs» (latviski - «Dakterīši»), vai ne? Un tā galveno varoni Endrjū, jeb reālajā dzīvē aktieri Zeku Brafu (Zach Braff)? Ejam tālāk - 2004. gadā šis superpopulārais aktieris pats režisē ģeniālo (katrā ziņā vienu no skaistākajām pēdējo gadu filmām) «Garden State», kur spēlē arī ne mazāk populārā Natālija Portmane.

Tagad pārceļamies uz Losandželosu pirms desmit gadiem - jauns puisis vārdā Džeimss Rasels Mersers (James Russell Mercer) uz vecās grupas Flake pamatiem dibina jaunu apvienību The Shins un drīz - 2001. gadā izdod pirmo grupas plati «Oh, Inverted World». Atceros, ka toreiz plate saņēma jūsmīgus mūzikas kritiķu slavas vārdus un bieži tika minēta starp 2001. gada labākajiem ierakstiem. Šo albumu nejauši (varbūt apzināti meklēdams) noklausījās arī augstāk minētais aktieris un melomāns Zeks Brafs un kļuva par The Shins lielāko fanu.

Un tagad, uzmanību, video! (kadrs no minētās 2004. gada lentes «Garden State»):

Lieki piebilst, ka, pateicoties šai epizodei, The Shins atklāja visa pasaule (arī tie TV skatītāji, kas par mūziku neinteresējas). Tajā brīdī The Shins jau bija izdevuši otro studijas plati «Chutes Too Narrow».

Šogad The Shins pavisam citā statusā (ne kā mazpazīstama indī grupa) atgriežas ar trešo studijas plati «Wincing The Night Away» - vienu no gada gaidītākajiem ierakstiem. Plate ierakstīta Mersera mājas pagraba studijā, kā arī Sietlā un Oregonā inženiera Džo Čikarelli (Beck, U2) uzraudzībā.

Vēl šodien automašīnā noklausījos 2001. gada albumu un pakavējos dažās nostalģiskās atmiņās par «labākajām dienām»... Skanējuma ziņā vīru debijas ieraksts ir izteikts lo-fi, bungas nav īsti apskaņotas, brīžiem klibo ritms u.c. sīkumi. Tādā ziņā jaunais albums ir daudz rūpīgāk noslīpēts un labskanīgāks «produkts», taču, manuprāt, Mersers nav zaudējis spēju sacerēt lieliskas melodijas, kas raksturīgas pirmajā CD, un nav pakļāvies mūzikas industrijas plūsmai, kā, piemēram, to apzināti vai neapzināti izdarīja «The Killers». Labi, tas atkal cits stāsts...

Jau pirmais singls «Phantom Limb» ir brīnišķīgs The Shins paraugs, muzikāli sasaucoties ar radniecīgajiem Band Of Horses, My Morning Jacket, The Decemberists un pat brīžiem agrīnajiem The Smiths. Šis būs noteikti viens no pretendentiem uz 2007. gada Top 20 vērtīgākajiem mūzikas albumiem!

Izdošanas datums 23.01.2007.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu