Olvis "The Blue Sound" (1)

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mazā Islande turpina ģenerēt arvien jaunus mūzikas brīnumus, šoreiz ar savu otro plati plašākai publikai sevi pieteicis postroka projekts "Olvis" (Ölvis).

Olvis "The Blue Sound"

(Resonant)

8/12

Protams, mēs visi ar milzīgu nepacietību gaidām Islandes brīnubērnu Sigur Ros atgriešanos septembrī ar jauno plati "Takk", taču kā apliecinājums tam, ka augstvērtīga mūzika, kas nāk no šīs skaitliski nelielās valstiņas, nav nejaušība, ir postroka projekts "Olvis".

"Olvis" pamatā ir tikai viens cilvēks - 26 gadus vecais Reikjavīkas iedzīvotājs Orlygur Thor Orlygsson, kas debitēja pagājušogad ar pilnībā instrumentālu plati. Šoreiz muzikālais materiāls sadalīts divās daļās - instrumentālās postroka ainavās un kompozīcijās ar vokālu. Uzreiz jāsaka, ka no mūzikas viedokļa šeit nesaklausīsim neko jaunu un novatorisku, "Olvis" seko skotu "Mogwai", "Bark Psychosis", "Tortoise", "Sigur Ros" tradīcijai, protams, vienīgā atšķīrības zīmē ir islandiešu valoda.

Jaunās plates "The Blue Sound" ierakstā piedalījušies vairāki Islandes draugi - "Sigur Ros" stīgu kvartets, grupas Apparat Organ Quartet un SK/UM, vijolniece Maria Hulda Markana Sigfusdotira ("Amina"), kā arī citi prominenti Islandes galvaspilsētas mūziķi.

Platē iekļautas 11 kompozīcijas, katra no tām izskan gluži kā 4 minūšu simfonija, galvenokārt pateicoties dāsnajiem stīgu aranžējumiem. Albumu ievada valša ritmā spēlētas ģitāras arpedžijas kompozīcijā "Acid Trip Festival", radot savdabīgu asociāciju ar 80. gadu noskaņu meistariem "Cocteau Twins", taču, iestājoties slotiņu bungu ritmam, iezīmējas Mogwai un vēlāk, līdz ar saksofona solo - Pink Floyd ietekme.

Lielākais pārmetums - mūzika brīžiem ir nemelodiska, vienveidīga, tā diemžēl nespēj iedvesmot un pacelt spārnos, kā tas izdodas "Sigur Ros", taču kopumā skaists, pietiekoši dekoratīvs un interjerisks postroka, džeza un elektronisko akcentu sakausējums.

Izdošanas datums 12.07.2005.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu