Serena Maneesh "Serena Maneesh"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau kādu laiku mūzikas presē tiek runāts par "shoegaze revival" (shoegaze - psihedēlisks ģitārmūzikas žanrs, kas veidojies 80. un 90. gadu mijā).

Serena Maneesh "Serena Maneesh" (Honey Milk) 8/12

Viena no interesantākajām parādībām šajā žanrā šogad nāk no ledainās Norvēģijas - grupas Serena Maneesh debijas albums jau iekarojis daudzu mūzikas kritiķu simpātijas.

Laikā, kad notiek "garage revival", "postpunk revival", "disco revival", "britpop revival" un citu savulaik aktuālu mūzikas parādību atdzimšana, tā dēvētā "shoegaze" mūzikas stila atgriešanās jaunā kvalitātē ir bijis tikai laika un vietas jautājums. Nepieciešama tikai viena supergrupa...

Neesmu drošs, vai Serena Maneesh spēs pacelt šādu nastu, visticamāk, ka ne... taču runas par "shoegaze" atdzimšanu var atkal turpināties. Protams, jājautā, vai vispār mūsdienu mūzikas biznesa apstākļos ir iespējama jaunu My Bloody valentine, Ride vai Jesus & Mary Chain rašanās? Domāju, ka agri vai vēlu nāks šāda virziena apvienība, kas būtu ar komerciālāku ievirzi un spētu aizsākt jaunu "shoegaze" grupu lavīnu. Varbūt šāds liktenis sagaidīs Southemptonas duetu Pellumair, varbūt Giant Drag, kas izdevuši simpātisku indīroka un "shoegaze" hibrīdu "Hearts And Unicorns"?

Atgriežoties pie Serena Maneesh, noteikti jāmin solista Emila Nikolaisena (Emil Nikolaisen) savdabīgās čigānu ūsiņas un viņa pusmāsas Elviras blondais Niko (Nico) imidžs. Muzikāli albums ir trokšņains, psihodēlisks un blīvs. Plates pirmā kompozīcija "Drain Cosmetics" burtiski atsvieda mani atpakaļ 90. gadu sākumā pie My Bloody Valentine un Sonic Youth kasetēm, ko toreiz gāju ierakstīt Matīsa tirgū. Brāļa Emila un māsas Elviras vokālā ķīmija strādā nevainojami.

Albumu var iedalīt divos blokos - skaņu jūklī un atsevišķās sakārtotās kompozīcijās, no kurām Elviras dziedātā "Her Name Is Suicide" ir vienīgā liriskā atkāpe. "Un Deux" ir klasisks My Bloody Valentine, taču kopumā grupa nav tikai klasiķu pakaļdarinājums, albumā atrodamas arī pietiekami jaunas muzikālas vēsmas.

Albums ierakstīts Oslo, Stokholmā, Čikāgā un Ņujorkā, dažus skaņdarbus miksējis Martins Bisi, kas savulaik strādājis ar Sonic Youth. Nesen grupa beigusi savu koncerttūri, kurā iesildīja amerikāņu brašuļus The Dandy Warhols.

Izdošanas datums 14.11.2005.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu