Clipse "Hell Hath No Fury" (10)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pagājušā gada beigās hiphopa pasauli satricināja ilgi gaidītais tandēma Clipse albums "Hell Hath No Fury".

Clipse "Hell Hath No Fury" (Re-Up Gang / Star Trak) 9/12

Clipse, kas ir divu Bronksā dzimušu brāļu hiphopa projekts, izveidojās vēl tālajā 1992. gadā, taču ceļš līdz slavai bijis ļoti smags un ilgs. 1997. gadā ar Farela Viljamsa ("The Neptunes") palīdzību puišiem izdodas noslēgt ierakstu līgumu ar "Elektra Records", taču ierakstītais debijas albums "Exclusive Audio Footage" tā arī nenonāk veikalu plauktos. Vienīgais singls, kas ticis izdots, bija 1999. gada "The Funeral", pēc kura komerciālās izgāšanās puišus izmet no izdevniecības.

2001. gadā, atkal pateicoties Farelam, brāļi Malīss (Malice) un Pusha-T paraksta jaunu līgumu ar "Arista Records", un gadu vēlāk klajā nāk oficiālais debijas albums "Lord Willin''", no tā par "karstu" hitu kļūst "The Neptunes" producētais "Grindin''". Taču tā pa īstam Clipse paspīd jaunā popmūzikas karaļa Džastina Timberleika debijas singlā "Like I Love You", protams, arī to producējuši toreiz superaktuālie "The Neptunes".

2003. gadā puiši sāk jauna albuma ierakstu, taču tad sākas nesaskaņas ar ierakstu izdevniecību, seko tiesu darbi, pašu izdevniecības dibināšana, līdz beidzot pēc divus gadus ieilgušiem strīdiem "Hell Hath No Fury" nonāca pie klausītājiem, tiesa, arī šoreiz bez milzīgiem komerciāliem panākumiem. Taču, neskatoties uz visām peripetijām, mūzikas kritiķi teju vai vienbalsīgi Clipse jauno veikumu kronējuši par 2006. gada spēcīgāko hiphopa albumu (blakus Lupe Fiasco un Ghostface Killa).

Lai arī Clipse intervijās cenšas sevi identificēt ar underground hiphopa skatuvi, manuprāt, projekts drīzāk balansē kaut kur pa vidu starp lētu gangsta runu un sarežģītu, revolucionāru pagrīdes repu. Abu jaunāko singlu "Mr. Me Too" un īpaši "Wamp Wamp (What It Do)" video ar tradicionāli daudzām tumšādainām, pavedinoši dejojošām meitenēm drīzāk piestāvētu R.Kelijam, taču ... tāds jau tas formāts diemžēl radīts.

Visu plati producējuši jau minētie "The Neptunes" vīri, kas hiphopa mūzikā pēdējā laikā ir retums. Esam jau pieraduši, ka, piemēram, kāda aktuāla repera albumā vienu dziesmu producējis Dr. Dre, citu, Timbalands, citu Will.I.Am utt., radot bieži vien saraustītu kopainu.

Manuprāt, fakts, ka plate iznākusi gada beigās tomēr ir bijis būtisks, jo, iespējams, citādi, pēc vairāku mēnešu testiem, albums diez vai nokļūtu tik augstu dažādos gada noslēguma topos. Kopumā jau, protams, teicams un pietiekoši inteliģents (ja hiphops kļūst pārāk gudrs, tad diemžēl arī nav diez ko labi) hiphopa ieraksts.

Video: Clipse intervija

Izdošanas datums - 28.11.2006.

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu