Stereolab «Chemical Chords» (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
References: API SITE

Katra jauna tikšanās ar šo 90. gadu ēteriskās popmūzikas kolektīvu sagādā patīkamu, nostalģisku kairinājumu, atsaucot atmiņā laiku, kad «zāle bija zaļāka».

Stereolab «Chemical Chords»

(4AD)

8/12

Protams, mūzika iet uz priekšu, rodas jauni virzieni, jaunas satraucošas parādības, skaņas, bīti, aranžējumi, taču ir ansambļi, kas šādām stilu svārstībām stāv pāri - viens no šādiem kolektīviem, kas savu skanējumu atradis jau 90. gadu sākumā un būtiski to nemaina vēl šodien, ir saulainās psihedēlijas un krautroka izcilnieki Stereolab.

18. augustā dzimtajā Apvienotajā Karalistē klajā nāk jaunais grupas studijas albums «Chemical Chords», kas seko 2006. gada . Starp citu, šogad bez lieka trokšņa un reklāmas klajā nācis arī Stereolab galvenās balss Letīcijas Sedjē (Laetitia Sadier) blakusprojekta Monade jaunais studijas albums «Monstre Cosmic» («Too Pure»).

Vēl atgādināšu, ka pēc vairākām grupas sastāva maiņām un traģēdijām - ilggadējā dalībniece Mērija Hansena (Mary Hansen) 2002. gadā gāja bojā ceļu satiksmes negadījumā (viņas riteni notrieca kāds kravas auto) - Stereolab jau vairākus gadus vada pāris Tims Džeins (Tim Gane) un Letīcija Sedjē (Laetitia Sadier). Jaunajā platē 13 kompozīcijas radījusi Sedjē, bet vienu sacerējis Tims Džeins. Protams, kā jau ierasts, par stīgu aranžējumiem atbildīgs sens grupas draugs un bijušais grupas biedrs Šons Oheigens (Sean O"Hagan High Llamas).

Arī šajā platē dzirdams tas pats kosmiskais 60. gadu lounge, krautroka («Faust», «Neu!») un analogo sintezatoru skanējums, kas ietekmējis neskaitāmas citas grupas (Pram, Movietone, Electrelane, Broadcast, Ladytron, Psapp u.c.). Albuma bukletā Džeins raksta, ka šoreiz gan centies radīt īsas, saturīgas popdziesmas, atsakoties no gariem krautroka instrumentāliem epsosiem, tas šajā platē arī īstenojies. Lielisks šādas popdziesmas paraugs ir ievadošais «Neon Beanbag» (skat. audio), kā arī divu minūšu īsais franču mēlē iedziedātais «Valley Hi!».

Man gan tīri labi patiktu, ja platē būtu arī 10 minūšu garas kompozīcijas... Galvenā Stereolab vērtība, manuprāt, ir noskaņa un atmosfēra, ko tā rada.

Izdošanas datums - 18.08.2008.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu