Aoki Takamasa & Tujiko Noriko "28" (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tieši pirms diviem gadiem 14. novembrī Rīgā, klubā "Depo" viesojās japāņu elektroniskās mūzikas māksliniece Tujiko Noriko. Šogad "FatCat" paspārnē nāk klajā jauns Noriko albums "28".

Aoki Takamasa & Tujiko Noriko "28" (FatCat) 10/12

Protams, jau 2003. gadā elektroniskās mūzikas pazinēji zināja par Tujiko Noriko, par viņas sadarbību ar prestižo mūzikas izdevniecību "Mego", par salīdzinājumiem ar Bjorku u.tml.

Noriko dzimusi Osakā, tiesa, pašlaik apmetusies uz dzīvi Francijā. Dziedāt sākusi 1978. gadā, savu pirmo sintezatoru un sempleri nopirkusi 1999. gadā. Pirmo albumu "Keshou To Heitai" viņa ierakstīja Japānā 2000. gada janvārī.

Mākslinieces jaunākais ieraksts "28" ir sadarbība ar vēl vienu pašlaik Francijā dzīvojošu japāņu elektroniskās mūzikas meistaru Aoki Takamasa. Abiem māksliniekiem ir 28 gadi, tāpēc platei šāds nosaukums - "28". Šī sadarbība aizsākusies jau 2002. gadā, kad Noriko un Takamasa satikās kādā Parīzes mūzikas festivālā, pāris sāka strādāt pie pirmās kompozīcijas "Fly". Rezultātā trīs gadu laikā mākslinieki, sūtot viens otram mūzikas failus, radījuši pilnvērtīgu plati.

Noriko nedaudz infantilais vokāls brīžiem tiešām liek iedomāties par Bjorkas pēdējiem elektroniskajiem eksperimentiem, tiesa, Noriko dzied japāņu valodā, radot unikālu skanējumu. Abstraktais elektroniskais pavadījums lieliski sadzīvo ar dzīvo balsi, apliecinot, ka šāda veida mūzika nav tikai vienas dienas tendence. Tā dēvētais glitch sevi apliecinājis Fennesz sadarbībā ar Deividu Silvianu, Džeimija Lidela (Jamie Lidell) dzīvajos koncertos, Matmos sadarbībā ar Bjorku (ja noņem visus dzīvos instrumentus) u.c.

"28" nav dzirdams neviens dzīvais instruments, taču kopumā albums rada pietiekami dabisku un nepiespiestu atmosfēru - sagrieztie vokāla sempli rūpīgi ievietoti savos skaņu plauktiņos, sprakšķi un krakšķi maigi kutina ausis un Noriko melodijas ir neuzmācīgas un pārdomātas.

Izdošanas datums 18.10.2005.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu