Andrey Dergatchev "OST - The Return" (6)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Prestižās ierakstu kompānijas ECM paspānē šogad izdots krievu režisora Andreja Zvjaginceva filmas "Atgriešanās" skaņu celiņš, kura autors ir Andrejs Dergačevs.

Andrey Dergatchev OST - "The Return" (ECM) 10/12

Pirms diviem gadiem Venēcijas Kinofestivālā jaunā režisora lente saņēma galveno balvu - "Zelta lauvu", tiesa, Zvjaginceva triumfu aizēnoja traģēdija - viens no filmas aktieriem, Andreja lomas atveidotājs, 15 gadus vecais Vladimirs Garins noslīka drīz pēc filmas uzņemšanas. Režisors savu iegūto balvu veltīja nelaiķa aktierim.

Lieki piebilst, ka arī manā kino pasaulē šī lente iebrāzās ar spēcīgām emocijām un neatkārtojamu noskaņu, galu galā "Atgriešanās" skar bibliskus un mitoloģiskus motīvus, divu brāļu un tēva un dēlu attiecības.

Filmas sižets ir ļoti vienkāršs. Divi brāļi – pusaudži dzīvo kopā ar māti. Tad kā sniegs uz galvas uzrodas viņu tēvs, kurš prom no ģimenes pavadījis divpadsmit gadus un kuru bērni redzējuši vien fotogrāfijās. Tēvs ar bērniem dodas pārgājienā, taču, jau ceļā esot, viņu kāds sazvana un strauji mainās plāni. Trijotne dodas uz kādu salu, kurā esot noslēpumaini dārgumi. Nedēļas laikā tēvs ir nolēmis puikas padarīt par “īstiem vīriešiem”. Viņš tos audzina lielā stingrībā: kliedz, sit, bērni neklausa – viņi sadumpojas. Beigu beigās tēvs atrod dārgumus (kaut kas tajā ir noslēpumains), bet drīz, nokritis no torņa, mirst.

Skaņu celiņa komponists Andrejs Dergačevs dzimis 1969. gadā Astrahaņā, Krievijā, strādājis par gaismotāju, dejotāju, aktieri un mūziķi. Komponējis mūziku dažādām filmām, teātriem un baletam. Diskā blakus dialogiem no filmas, skaņu efektiem - putnu klaigām, radio trokšņiem, lielceļa skaņām - komponists izmantojis ambient estētikas mierīgo plūdumu. Plate iesākas ar ievadošo "Pod vodoi" ("Underwater"), ilustrējot filmas pirmās epizodes, kur puiši lec no augstuma ūdenī. Seko sena tautas dziesma "Starik", līdz askētiskais skanējums sāk pakāpeniski apaugt ar etnisku elektronisku ritmu un armēņu tautas instrumenta duduka iespēlēm. Vienā no epizodēm izmantots fragments no Mocarta "Rekviēma".

Skaņu celiņš atgriež klausītāju filmas vidē un neviļus liek pārdzīvot notikušo atkal un atkal, neesmu drošs, vai šo plati vēl kādreiz klausīšos... ECM tradicionāli pārūpējies par tehniski nevainojamu ieraksta vizuālo noformējumu un skaņas kvalitāti.

Šī filma rietumu kino pasaulē tiek salīdzināta ar Tarkovska kino – sākot no "Stalkera" līdz pat "Spogulim" (kaut arī režisors noliedz, ka būtu kopējis Tarkovski), gan ar Džārmuša "Mironi" un pat Hičkoka darbiem.

Un vēl paralēles ar Tarkovski. Līdzīgs triumfs Venēcijas kinofestivālā bijis vien Tarkovska filmai "Ivana bērnība". Daudzi žurnālisti saredz sakarības: jau atkal, tieši tāpat kā pirms 41 gada, režisora vārds ir Andrejs, un filma – tāpat kā toreiz – stāsta par puisēniem, no kuriem vienu sauc Ivans. Arī mūzikas autora vārds ir Andrejs...

Izdošanas datums 29.08.2005.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu