Coldplay «Mylo Xyloto» (43)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šodien, 24.oktobrī, klajā nāk piektais britu supergrupas «Coldplay» studijas albums «Mylo Xyloto» (izrunā «My-Lo Ze-Lo-toe»), ko grupas solists Kriss Mārtins (Chris Martin) raksturo kā antiutopisku konceptalbumu - «mīlas stāstu par diviem personāžiem (Mylo un Xyloto) ar laimīgām beigām».

Coldplay «Mylo Xyloto»

(Parlophone)

8/12

Arī šoreiz, gluži kā iepriekšējā albumā «Viva La Vida or Death And All His Friends», blakus citiem producentiem (Markus Dravs, Daniel Green, Rik Simpson) savus ambientās mūzikas skaņu triepienus pievienojis leģendārais «Roxy Music» taustiņinstrumentālists un ambient mūzikas tēvs Braiens Īno (Brian Eno).

Līdz ar to jaunais albums sanācis diezgan līdzīgs «Viva La Vida» -

tas pats stadionu skanējums, viscaur izsmērētie sintezatoru foni, biežās bezvārdu «ūjināšanās» utt.

Vienīgais lielais pārsteigums šeit, protams, kopdziesma ar Barbadosas R&B dīvu Rianu (Rihanna) dziesmā «Princess of China». Skaņdarbs nav gluži R&B, bet tikpat labi varētu iederēties arī pašas Rianas albumā.

Coldplay "Mylo Xyloto"
Coldplay "Mylo Xyloto" Foto: Publicitātes foto

Saturiski Mārtins iedvesmu smēlies no Otrajā pasaules karā izveidotās antihitleriskās pretošanās kustības «Baltā roze» (Die Weiße Rose), 1960.gadu amerikāņu grafiti māksliniekiem un televīzijas seriāla «The Wire».

Urbānā grafiti estētika caurvij arī grupas jauno vizuālo tēlu, tas tiek izmantots arī koncertos.

Albumu ievada viens no trijiem 40 sekunžu instrumentālajiem fragmentiem (bez tiem kopā albumā ir 11 dziesmas), kas plūstoši pāriet «postalservisīgā», ritmiskā, grupai neraksturīgi kustīgā popdziesmā «Hurts Like Heaven». Seko jaunais singls «Paradise», kura autors drīzāk varētu būt «OneRepublic» Raiens Teders (Ryan Tedder) nevis «Coldplay». Tas pats ritmiskais zīmējums, kas citām Tedera dziesmām (Jordin Sparks «Battlefield» vai Beyoncé «Halo»). Viena no labākajām plates dziesmām varētu būt «Charlie Brown» - tāds divreiz paātrināts «Sigur Ros». Savukārt vājākā - «Us Against the World», kur piedziedājums ir tik klišejisks, ka pat «Take That» varētu to izbrāķēt.

Lielisks ir «Every Teardrop Is a Waterfall», kas aizguvis klavieru motīvu no 1976.gada dziesmas «I Go to Rio» (autori: Peter Allen/Adrienne Anderson). Interesanti izskan arī «Major Minus» - kaut kas starp «U2» un «KLF».

Diemžēl albuma otrā puse saplūst vienā bezformīgā ambientpopa putrā, ko noslēdz filosofiskais «Up with the Birds», kur pāris rindiņas aizgūtas no Leonarda Koena (Leonard Cohen) dziesmas «Anthem».

Kopumā šis noteikti nav spēcīgākais grupas ieraksts, gluži pretēji, tas varētu dalīt pēdējo vietu ar «Viva La Vida», taču, vienlaikus nevar noliegt, ka ar veiksmīgu singlu politiku un, protams, smagu darbu «Coldplay» šobrīd ir viena no lielākajām, populārākajām grupām pasaulē.

Labākās dziesmas: «Charlie Brown» un «Every Teardrop Is a Waterfall».

Izdošanas datums - 24.10.2011.


Komentāri (43)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu