Steve Reich "Three Tales"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ierakstu izdevniecība "Nonesuch" laidusi klajā izcilā amerikāņu komponista/minimālista jaunāko ierakstu "Three Tales", kuru papildina interesants muzikālais DVD, ko darinājusi viņa sieva - režisore Berila Korota (Beryl Korot).

Steve Reich "Three Tales"

(Nonesuch)

11/12

Darbs sastāv no trīs daļām, kuru kopsaucējs ir tehnoloģijas un cilvēces progresa sasniegumu atainošana. Stīvs Reihs (Steve Reich), rakstīdams šo mūziku, mēģinājis analizēt 20. gadsimta lielākos tehnoloģiskos izgudrojumus, daļu no kuriem izmantojis idejas realizēšanā. Komponista mērķis bijis radīt mūziku, kas varētu raksturot visu 20. gadsimtu, tādējādi izmantojot dažādu laika posmu būtiskus notikumus.

Ieraksta pirmā daļa "Hindenburg" stāsta par lidaparātu, kas avarējis 1937. gadā Ņudžersijas centrā neilgi pirms Otrā pasaules kara sākuma, savā veidā signalizējot agrīnās tehnoloģijas ēras nobeigumu.

Otrā daļa "Bikini" veltīta atombumbas eksperimentiem no 1946. līdz 1952. gadam blakus Maršala salām Klusajā okeānā, Bikini, kas iezvanīja kara beigas un aukstā kara sākumu. Komponists uzsver kontrastu starp Bikini iedzīvotāju pirmatnējo un atombumbas civilizācijas augsto tehnoloģisko attīstību.

Trešā daļa "Dolly" veltīta pirmajam klonētajam dzīvniekam – aitai Dollijai, kas iezīmē pilnīgi citu tehnoloģiju, kura radusies no medicīnas un bioloģijas zinātnēm un liek aizdomāties par to, kāda izskatīsies 21. gadsimta sabiedrība.

Muzikāli Reihs ir palicis uzticīgs savam gadu gaitā izstrādātajam rokrakstam, izmantojot vokālus, stīgas un taustiņinstrumentus. DVD ar dokumentālo kadru un semplētu interviju palīdzību veiksmīgi papildina komponista ieceri, kaut tehniski materiāls izstrādāts, manuprāt, nedaudz vienmuļi.

Izdošanas datums 29.08.2003.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu