Super Furry Animals "Love Kraft" (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Velsas eksperimentālisti Super Furry Animals aizdziedājušies jau līdz septītajam studijas albumam "Love Kraft".

Super Furry Animals "Love Kraft" (Sony) 8/12

Katrs jauns vīru ieraksts mūzikas kritiķiem, arī man, liek pamatīgi koncentrēties. Atzīšu, ka pirmo reizi noklausīties plati visā pilnībā nebija viegls uzdevums, tā vien likās, ka SFA ierakstījuši pagarlaicīgu, kaut pietiekoši stilīgu muzikālo materiālu. Taču ar katru jaunu atskaņojumu bēdīgā aina mainījās uz labo pusi.

Jāsāk ar to, ka albuma ieraksta laikā, kas notika Katalonijā, Spānijā grupas mūziķi izdomāja mūzikas skanējumu bagātināt ar kādu eksotisku elementu - platē dzirdams 100 cilvēku klostera kora dziedājums. Tas, kā nesen atklāja solists Grafs Rīss, esot bijis blefs.

"Patiesībā tie ir meli. Katalonijas klostera kori iedziedāja 12 studenti no Kārdifas, Velsas, bet viņu balsis apstrādājām ar datoru. 100 cilvēku liels Katalonijas klostera koris taču izklausās iespaidīgāk," atklāja grupas līderis, kas šogad jau pamanījies izdot arī savu solodisku

Plate sākas ar ģitārista Huw ''Bunf'' Bunford radītu plunkšķi, lecot kādā Spānijas baseinā, ievadošais "Zoom" ideāli raksturo jaunās plates noskaņu - relaksēts, nepiespiests ceļojums īpatnējā Grafa Rīsa un kolēģu pasaulē. Interesanti, ka šoreiz pie mikrofona stājušies arī citi grupas dalībnieki. Par stīgu aranžējumiem parūpējies Šons Oheigens (Sean O''Hagan), kas pazīstams arī kā mūsdienu Beach Boys inkarnācijas - projekta High Llamas radītājs.

Iespējams, tieši minētās stīgas pamudināja mūzikas kritiķus salīdzināt grupas jaunāko plati ar The Beach Boys eksperimentiem 60. un 70. gadu mijā. Pats Grafs jauno ierakstu raksturoja kā perfektu grupas maģiskuma un ķīmijas iekapsulēšanu, tomēr atzina, ka šis salīdzinājums ar The Beach Boys esot mulsinošs.

"Mēs tiekam saukti par "The Beach Boys", kas uzsēdušies uz adatas, bet "The Beach Boys" jau paši bija uz adatas!" viņš sacīja.

Pirmais albuma singls ir "Lazer Beam", kas drīzāk atgādina kaut ko no virtuālā projekta "Gorillaz" daiļrades, manuprāt, albuma skaistākais skaņdarbs ir episkais "Atomik Lust", kas izskan kā liega "Flaming Lips" vai "Mercury Rev" balāde. Ar pirmo reizi atmiņā iespiedās arī "morikoniskais" "Ohio Heat".

Vēl kāds interesants fakts - grupas 2002. gada albumā "Rings Around The World" dzirdams pats sers Pols Makartnijs, šoreiz gan savdabīgā ampluā, proti, puiši lūdza leģendāro bītlu atkārtot to pašu, ko viņš darīja slavenajā grupas "The Beach Boys" skaņdarbā "Vegetables", t.i., pie mikrofona grauzt burkānu. SFA sadevuši Makartnijam burkānus un selerijas, un tas viss iemūžināts dziesmā "Receptacle for the Respectable".

Kopumā "Love Kraft" ir kvalitatīvs, pamatīgs un pietiekoši interesants veikums ... septiņi albumi, tas jau ir daudz.

Izdošanas datums 22.08.2005.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu