Snow Patrol «Fallen Empires» (11)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Viens no mūzikas ierakstiem, kas laists klajā zīmīgajā 11.11.11., ir britu grupas «Snow Patrol» sestais studijas albums «Fallen Empires».

Snow Patrol «Fallen Empires»

(Interscope)

7/12

«Snow Patrol» bieži mūzikas presē tiek dēvēti par «Coldplay» mazo brālīti, tikai ar sakarīgākiem un gudrākiem dziesmu tekstiem. Abu grupu karjera attīstījusies paralēli, veidojot zināmu konkurenci. Arī šogad sagadījies tā, ka «Coldplay» un «Snow Patrol» jaunie albumi nāk klajā ar dažu nedēļu intervālu. Tiesa, «Snow Patrol» ir par vienu studijas plati priekšā - Garija Laitbodija (Gary Lightbody) grupa izveidota 1994. gadā, bet Kriss Mārtins ceļu pretī popmūzikas Olimpam sāka divus gadus vēlāk.

Snow Patrol "Fallen Empires"
Snow Patrol "Fallen Empires" Foto: Publicitātes foto

Arī muzikāli abas grupas, īpaši «Snow Patrol», no izteiktas ģitārmūzikas grupas ar katru jaunu albumu soli pa solim devušās pretī stadionu plašumam un deju zāļu starmešu gaismām. Jau 2009. gadā izdotajā singlu izlasē «Up to No», «Snow Patrol» kā jaunu dziesmu iekļāva viegli elektronisku deju balādi «Otrās puses» garā «Just Say Yes».

Atgādināšu, ka pagājušogad Laitbodijs un «R.E.M.» ģitārists Pīters Baks (Peter Buck) izdeva arī kopprojekta «Tired Pony» albumu.

«Snow Patrol» jaunajā ierakstā «Fallen Empires» grupa turpina eksperimentēt ar popmūzikas klišejām un arvien vairāk tuvinās žanra klasiķiem «U2» un viņu leģendārajam ierakstam «Achtung Baby». «U2» ietekmi grupa nenoliedz...

Kā atzīst paši mūziķi, vērojot «U2» darbībā («Snow Patrol» bija «U2» tūres viesi), viņi atskārtuši, kāda ir atšķirība starp vienkāršu koncertu un koncertšovu.

Laitbodijs intervijās daudz runā par pārliecību, kādu grupa ir ieguvusi pēdējos gados (arī pateicoties «U2»), un

ir drošs, ka «Fallen Empires» ir «Snow Patrol» labākais albums.

«Fallen Empires» tapis Kalifornijā, ASV, «U2» un «Weezer» producenta Džekanaifa Lī (Garret «Jacknife» Lee) uzraudzībā. Kā viesmūziķi albumā piedalās gospeļmūzikas koris (ievadošajā «I'll Never Let Go»), Maikls Staips (Michael Stipe) no vairs neeksistējošās grupas «R.E.M.», dziedātāja Lizija (Lissie) un «Queens of the Stone Age» ģitārists Troy Van Leeuwe (singlā «Called Out in the Dark»).

Skanējums ir ambiciozs. Lai arī plati ievada divi ritmiski skaņdarbi, kopējais albuma raksturs ir lirisks un melanholisks. Daudz stīgu, pūtēji, akustiskās ģitāras arpedžijas, klavieru akordi, ksilofona piesitieni... Visam pāri emocionāls Laitbodija dziedājums par mīlu un ciešanām: «Oh you will never know how much I love you so» vai «This is all you ever asked for, this is all you'll get».

Vienīgais «dramatiskais» pagrieziens platē ir piecu minūšu garais, hipnotizējošais viena motīva titulskaņdarbs «Fallen Empires».

Slavenās balādes «Chasing Cars» nišu (to «Youtube» aplūkojuši jau 45 miljoni) platē cenšas ieņemt vairākas dziesmas. Redzamākā no tām - otrais singls «This Isn't Everything You Are».

Kopumā, manuprāt, pārāk izstiepts un paredzams stadionu popmūzikas ieraksts, kurā atrodami daži spilgti radio un seriāldraudzīgi skaņu celiņi. Iepriekšējais «A Hundred Million Suns» man likās tomēr nedaudz labāks...

Izdošanas datums - 11.11.2011.

Komentāri (11)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu