Neil Young "Prairie Wind" (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Par faktu, ka Nīlu Jangu mīl un ciena arī jaunāko paaudžu klausītāji, šķiet, jāpateicas divām grupām - 1990. gadu pirmajā pusē Sietlas nemierniekiem "Pearl Jam" un 90. gadu beigās kosmiskajiem "Mercury Rev".

Neil Young "Prairie Wind"

(Reprise / Wea)  

10/12

Protams, Nīls Jangs (59) būtu mierīgi izticis arī bez šo minēto un citu mākslinieku slavas dziesmām, jo tieši 1970. gadu daiļrade dziesminieku ir ierindojusi klasiķa kārtā - vienā svara kategorijā ar Bobu Dilanu, Polu Makartniju u.c. Taču arī 1990. gados Jangs turpināja radīt ģeniālus ierakstus, šeit noteikti jāmin Džima Džārmuša filmas "Dead Man" atmosfēriskais skaņu celiņš, kā arī 1992. gada "Harvest Moon".

Jaunais albums savā ziņā uzskatāms par Janga akustisko albumu sērijas turpinājumu, sākot ar 1972. gada "Harvest", minēto "Harvest Moon" un 2000. gada "Silver and Gold", kuru, manuprāt, mūzikas kritiķi vēl joprojām nav tā īsti novērtējuši. Tiesa, pēc "Silver and Gold" seko divi ne tik veiksmīgi diski - muzikāli saraustītais "Are You Passionate" un tieši pretēji - pārlieku konceptuālais "Greendale", kas bija stāsts par mazu, zaļu pilsētiņu Grīndeilu.

Albums tapis Nešvilā laikā, kad Jangam redzes pārbaudes rezultātā tika atklāta bīstama smadzeņu aneirisma. Pats mūziķis, protams, uzsver, ka šis fakts nav ietekmējis ieraksta procesu, jo viņš esot juties lieliski. Mūzikas kritiķi šo atgadījumu bieži min kā iracionālu iemeslu Janga lieliskajam darbam, ko pats Jangs ar nožēlu spiests noliegt. Vēl jāpiemin, ka Jangs ieraksta laikā zaudējis savu tēvu ("Trying to remember what my Daddy said, before too much time took away his head..."). Visas dziesmas albumā tapušas hronoloģiskā secībā, un operācija mākslinieka radošo ritmu nekādā gadījumā neesot traucējusi.

Neil Young "Prairie Wind"
Neil Young "Prairie Wind" Foto: Publicitātes foto

Lielisks albums visiem "akustiskā" Janga cienītājiem!

Izdošanas datums 27.09.2005.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu