M. Ward «Transistor Radio» (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Gadam noslēdzoties, ierakstu kompānijas arvien biežāk sāk domāt par «Best of» izlašu un Ziemassvētku mūzikas izdošanu. Tādēļ šis ir īstais laiks, lai vēl paspētu atskatīties uz gada labākajiem albumiem, kuri TVNET slejās vēl nav paspējuši nokļūt.

M. Ward "Transistor Radio"

(Matador)

11/12

Viens no šādiem ierakstiem ir Portlendas, Oregonas trubadūra M. Ward (Matt Ward, 31) ceturtais studijas veikums "Transistor Radio", kas seko pagājušā gada kritiķu slavinātajam "Transfiguration of Vincent". Mets Vords savā mūzikā apvieno folka, kantri, blūza un roka tadīciju, interesanti, ka Vords kopš 2002. gada piepalīdz koncertos jaunajam kolēģim Konoram Oberstam, plašāk pazīstamam kā "Bright Eyes".

Jaunajā albumā Vordam palīdzējuši vairāki viesmākslinieki, to skaitā "The Decemberists" dalībniece Reičela Blumburga (Rachel Blumburg), "Giant Sand" vokālists Houvs Gelbs (Howe Gelb), kas savulaik izdevis Vorda debijas albumu savā izdevniecībā, Viks Česnats (Vic Chestnutt), producents un dziedātājs Džons Perišs (John Parish), Džims Džeimss (Jim James) no Kentuki indīroka kolektīva "My Morning Jacket", Dženija Luisa (Jenny Lewis) no grupas "Rilo Kiley" (tā pati, kas ir trio "The Postal Service" dalībniece) u.c.

M. Ward "Transistor Radio"
M. Ward "Transistor Radio" Foto: Publicitātes foto

Mūzikas kritiķi bieži pievēršas Vorda īpatnējās balss izcelsmei, mākslinieka klusinātā, nedaudz čerkstošā balss atgādina kāda 75 gadus veca Deltas blūza meistara dziedājumu. Interesanti, ka Vords nav liels smēķētājs un dzērājs, kas varētu izraisīt tā saucamo nodzertas balss efektu. Pats dziesminieks skaidro, ka pusaudža gados sācis ierakstīt savu vecāku mājās pirmās dziesmas, taču bijis spiests to darīt ļoti klusi, iespējams, šāda dziedāšanas maniere ir izveidojusies no šādas apslāpētas muzicēšanas.

Jaunā plate "Transistor Radio" ir veltījums "pēdējiem brīvi domājošajiem dīdžejiem", proti, Vords uzsver, ka mūsdienās radio ir kļuvis mazāk krāsains un dīdžeji pārvērtušies par robotiem, kas spēlē tikai listē iekļauto programmu. Būdams Anglijā, Vords runāja ar cilvēkiem par Džona Pīla fenomenu - cilvēku, kurš spēlēja tikai tādu mūziku, kas viņu sajūsmināja, neskatoties ne uz kādiem komerciālā radio uzliktajiem noteikumiem.

Plati ievada instrumentāla "The Beach Boys" dziesmas "You Still Believe In Me" jaunklāta versija, kas atrodama klasiskajā grupas albumā "Pet Sounds". "Daudzas Braiena Vilsona melodijas izklausās kā klasiskās mūzikas darbi," stāsta Vords. "Es iedomājos, ka tā ir kāda klasikas dziesma un mēģināju to tā ierakstīt." Albumu noslēdz vēl viens akustiskās ģitāras meistarstiķis - J.S. Baha kompozīcijas "Labi temperētais klavesīns" versija.

Viena no skaistākajām dziesmām ir liriskā "Fuel for Fire": "Got 45s to play at night / Got books to spend with every weekend / The story"s always the same / Got lonesome fuel for fire". "Four Hours In Washington" ir veltījums bezmiegam: "Man liekas, ka es varētu sarakstīt veselu albumu par bezmiegu," komentē Vords. Reizēm Vords nosēž visu nakti, skatīdamies savā digitālā radio pulkstenī.

Ļoti labi!

Izdošanas datums 21.02.2005.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu