Franz Ferdinand «Franz Ferdinand» (6)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pēdējo nedēļu laikā šī Glāzgovas grupa ir kļuvusi par vienu no spilgtākajiem atklājumiem britu mūzikā. To apliecina arī grupas komerciālie panākumi, proti, «Franz Ferdinand» augstā 3. vieta britu top40, apsteidzot tādas superzvaigznes kā Bejonsē (Beyonce) un «Liberty X».

Franz Ferdinand «Franz Ferdinand»

(Domino)

10/12

BBC aptaujā par gada iespējamajiem muzikālajiem atklājumiem «Franz Ferdinand» tika izsēti kā otrie, tikai nedaudz atpaliekot no kārtējiem britu «gaudotājiem» a la Coldplay, proti, «Keane». Grupa izveidojusies tikai 2001. gadā, un tās satāvā darbojas trīs puiši - Bob Hardy, Paul Thomson, Alex Kapranos un Nick McCarthy.

Plate iesākas ar «Belle and Sebastian» raksturīgu skotisku ievadu «Jacqueline», kas, ilgi negaidot, pāraug dinamiskā ritmā, ar konstantiem solo bungu iesitieniem, kas tik raksturīgi «Joy Division». Turpinājumā viens no gada lielākajiem grāvējiem un albuma otrais singls «Take Me Out» (12/12). «Tell Her Tonight» jau ir kaut kas no 90. gadu «Supergrass» un «Super Furry Animals» repertuāra ar izteiktu britu muzikālo raksturu. «The Dark Of The Matinee» šo virzienu turpina, piedāvājot izteiksmīgu ģitāras rifu un pārdomātu melodiju, tas raksturīgs arī «Auf Achse», savdabīgam, nedaudz apcerīgam disko. Albuma producents ir Tor Johannsen, kas saistīts ar zviedru māksliniekiem «The Cardigans».

Reizēm gan pārsteidz mūzikas kritiķu nedaudz virspusējā kategorizācija, ievietojot «Franz Ferdinand» starp tādiem garāžroka māksliniekiem kā «The Strokes». Manuprāt, šie salīdzinājumi šoreiz ir nevietā, «Franz Ferdinand» drīzāk seko 80. gadu postpanka muzikālajai estētikai, aizgūstot kaut ko no «Joy Division», «Talking Heads» un pat agrīnajiem «Pixies». Pie radniecīgākajiem mūsdienu māksliniekiem gribētu minēt arī «Interpol».

«Franz Ferdinand» ir noteikti viens no 2004. gada interesantākajiem debijas ierakstiem. Šeit gribētu tikai citēt kādu BBC radio dīdžeju: «Jūs nevarēsiet nerēķināties ar šo grupu.»

Izdošanas datums 09.02.2004.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu