Bobby Conn "King For A Day" (3)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viens no spilgtākajiem Čikāgas alternatīvās mūzikas skatuves tēliem Bobijs Konns (Bobby Conn) turpina ceļojumu pretī neprātam.

Bobby Conn "King For A Day" (Thrill Jockey) 9/12

Bobiju Konnu varētu uzskatīt par vienu no retajiem rokmūzikas tīrradņiem, viņš savā mūzikā, skatuves priekšnesumā ir gatavs integrēt visu iespējamo un neiespējamo. Konna ekspresīvie un teatrālie koncerti jau sen kļuvuši par leģendu - Konns redzēts uzstājamies mūka tērpā, notriepis seju ar izkārnījumiem, deklamējot teatrālus tekstus u.tml.

Mana pirmā saskarsme ar Konnu notika ar TV starpniecību, savulaik mūzikas televīzija VIVA vakaros translēja eksperimentālās mūzikas raidījumus "wah wah", kur vienā no pārraidēm bija arī intervija ar mākslinieku, tika demonstrēti arī vairāki videoklipi. Viens no tiem - "Never Get Ahead" (skat. video), kas, manuprāt, arī ir lielākais Konna hits (nosacīti, protams, jo retais varētu būt dzirdējis šo dziesmu pa radio). Klipā Konns uzstājās brūnā treniņtērpā, dažādu dīvainu pavadoņu ielenkumā, un izpildīja kaut ko no Jackson 5 repertuāra pārgrieztām acīm un nedabīgu falsetu.

Video: Bobby Conn "Never get Ahead":

Pēc Konna 1998. gada plates "Rise Up!" (manuprāt, labākās) seko piedāvājums parakstīt līgumu ar ierakstu kompāniju "Thrill Jockey", kuras paspārnē mākslinieks darbojas vēl šodien. Nudien grūti saprast kompānijas motivāciju "auklēties" ar Konnu, jo, šķiet, komerciāli viņa ieraksti nav nesuši gaidītos rezultātus.

Vai Bobijs Konns vispār ir uztverams nopietni - nav skaidras atbildes. Vēlreiz atsvaidzināju atmiņā agrīnos Konna jau sen noputējušos albumus un neviļus saskatīju zināmu līdzību ar roka klauniem "Electric Six". Tiesa, Diks Valentains (Dick Valentine) atšķirībā no Konna ir spējīgs sacerēt arī MTV cienīgus grāvējus, taču Konns, šķiet, "nedraudzējas ar galvu" jau kopš 80. gadu beigām, kad muzicēja tolaik vēl progresīvā roka grupā Conducent.

Konna pirmajos albumos dominēja fanka, disko ritmi, turpretī pēdējos ierakstos un arī šajā jaunajā Konns atgriežas pie savām saknēm un piedāvā teju vai progroka rokoperas cienīgus skaņdarbus. Būdams liels kino cienītājs, Konns cenšas savu mūziku pasniegt arī kino valodā (skat. video).

Video: "King For A Day Movie Trailer"

"King For A Day" ir tehniski visnoslīpētākais Konna ieraksts, taču ne vienmēr var izsekot līdzi mākslinieka neordinārajiem radošajiem līkločiem, brīžiem albums vairāk izklausās pēc kādas 70. gadu progresīvā roka grupas parodijas plates, kaut gan, iespējams, arī tas ietilpis Konna plānos.

Jaunais albums, kas seko Irākas kara kritikai 2004. gada platē un koncertierakstam "Live Classics" (2005), skar slavenību, fantāzijas, mediju tēmas. Konns dzied un arī runā par to, kā mēs cenšamies sevi apmānīt, lai radītu iespaidu, ka mūsu dzīvē ir kāda apslēpta jēga. Plates tituldziesma "King For A Day" (skat. video) apdzied slavenību likteņus, kurā kāda persona var kļūt par zvaigzni uz kādu neilgu brīdi, bet pirmdienas rītā pamostas pie sava biroja darba galda, it kā nekas nebūtu noticis: "Monday morning he’s back at work as if nothing ever happened".

Ja uztveram Bobiju Konnu kā vienu veselu - kino, mūzikas, teātra, dzejas, performances kontekstā, tad mums var atklāties ļoti interesanta un aizraujoša aina. Es vienmēr Konnu atcerēšos kaut vai tikai "Never Get Ahead" dēļ...

Video: "King For A Day"

Izdošanas datums - 20.02.2007.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu