Branford Marsalis Quartet "Braggtown"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izcilā džeza saksofonista Brenforda Marsalisa koncerta priekšvakarā neliels ieskats mākslinieka pēdējā studijas albumā "Braggtown".

Branford Marsalis Quartet "Braggtown" (Marsalis Music) 10/12

Tiem, kas ar Brenforda Marsalisa vārdu saskaras šķietami pirmo reizi, atgādināšu, ka 80. gados Brenfords bija slavenā Stinga pavadošais mūziķis un dzirdams daudzos bijušā "The Police" līdera ierakstos. Jāmin kaut vai ģeniālais "Englishman in New York" (skat.video).

Marsaliss savu lielās skatuves karjeru sāka 80. gadu pirmajā pusē, kad pievienojās pasaulslavenā bundzinieka Arta Bleikija grupai. Vēlāk Brenfords muzicēja brāļa Vintona Marsalisa grupā, seko sadarbība ar Stingu, Filu Kolinsu, "Grateful Dead" un pašu Mailzu Deivisu, līdz Brenfords arvien drošāk sāk iet pats savu ceļu.

No savas ierakstu kolekcijas plauktiņa gaidāmā koncerta gaidās jau nedaudz noputējušus izvilku divus Marsalisa un viņa kvarteta ierakstus - 1999. gada veltījuma plati pianistam Kenijam Kirklandam "Requiem" un 2000. gada "Grammy" balvu ieguvušo "Contemporary Jazz". Toreiz vēl saksofonista ierakstus izdeva izdevniecība "Columbia", taču jau kopš 2002. gada visus savus un savu draugu albumus Marsalis izdod pats savas izdevniecības "Marsalis Music" paspārnē, varbūt tādēļ daudzu citu mūzikas ierakstu jūklī Marsalisa pēdējie veikumi man daļēji paslīdējuši garām. Viens no pēdējiem ierakstiem, ko aplūkoju savos cd apskatos, bija 2003. gada veltījuma plate Hārlemas gleznotājam Romāram Bērdenam (Romare Bearden 1911-1988). Par godu viņa mākslas darbu, no kuriem liela daļa radusies tieši džeza mūzikas ietekmē, izstādes atklāšanai, Brenfords arī izdeva šo džeza standartu ierakstu. Jau toreiz ierakstā piedalījās Marsalisa kvarteta pastāvīgie mūziķi pianists Džoijs Kalderazo (Joey Calderazzo), basists Ēriks Reviss (Eric Revis) un bundzinieks Džefs "Tainijs" Vatss ().

Patiesībā Marsalisa kvartets jau konstanti kopā muzicē septiņus gadus un vīru lieliskā saspēles ķīmija ir jūtama katrā jaunā kvarteta ierakstā. Šis pēc skaita ceturtais studijas Branford Marsalis Quartet albums nav izņēmums.

Plati ievada 14 minūšu garais "Jack Baker", kas iesākas ar Marsalisa saksofona tēmu, kas nemainīgi kūleņo pa apli, līdz, ritmam mainoties, uz brīdi maina savu atrašanās vietu, seko Kalderazo klavieru solo, saksofona improvizācija labākajās Džona Koltreina tradīcijās, Vatsa bungu solo un atkārtota galvenā tēma. Kalderazo balāde "Hope", kurā Marsaliss muzicē ar soprāna saksofonu, pašā sākumā uz brīdi atgādina kādu ļoti slavenu džeza tēmu, taču skaņdarba turpinājumā viss nostājas savās vietās.

Viens no ieraksta pārsteigumiem ir 17. gadsimta baroka mūzikas komponista Henrija Pērsela skaņdarba "O Solitude" džeza interpretācija, kurā Marsaliss izplūst improvizācijā ar savu tenorsaksofonu. "Fate" vadmotīvs aizgūts no Riharda Vāgnera, Vatsa bungu grāvējs "Blakzilla" tapis 1953. gada japāņu režisora Akiras Ifukubes šausmu filmas "Godzilla" iespaidā, savukārt plati noslēdzošais basista Ērika Revisa radītais "Black Elk Speaks" veltīts slavenam indiāņu šamanim/ārstam no Oglalas Lakota cilts.

Pietiekoši tradicionāls, bet vienlaikus jaudīgs un ļoti kvalitatīvs džezs. Tiekamies koncertā!

Izdošanas datums 28.08.2007.

Video: Stings un Brenfords Marsaliss "Englishman in New York":

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu