Skalpel "Konfusion" (3)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Divi dīdžeji no Vroclavas pilsētas Polijā "Skalpel" nāk klajā ar jaunu skaņuplati "Konfusion". Arī šoreiz puišus izdod britu izdevniecība "Ninja Tune".

Skalpel "Konfusion" (Ninja Tune) 9/12

Pagājušogad izdotais Skalpel pirmais albums "Ninja Tune" paspārnē kļuva par vienu no gada lielākajiem muzikālajiem atklājumiem. Divi poļu jaunieši Marcin Cichy un Igor Pudlo, gluži kā pirms viņiem francūzis St. Germain un briti Cinematic Orchestra, semplējot džeza (poļu) plašu ierakstus no 60. un 70. gadiem, kombinējot tos ar mūsdienu skaņu, panāca teicamu un savā ziņā unikālu skanējumu.

Protams, pats semplēšanas princips nav nekas novatorisks, taču dzirdēt poļu valodu un mazpazīstamu poļu džeza ierakstu fragmentus likās pietiekoši interesanti. Gada beigās Skalpel ieraksts pat iekļuva TVNET augstajā 6. vietā.

Diemžēl jaunajā platē poļu valodu nav iespējams saklausīt, iespējams puiši nodomājuši, ka semplēt nav vairs oriģināli un pievērsušies tīri instrumentālai poļu džeza interpretācijai. Kādā intervijā dīdžeji uzsver, ka 60. un 70. gadu Polija pagāja zem komunisma zīmes un džezs, kas pārsvarā radās dažādos pagrīdes klubiņos bija brīvs savās radošajās izpausmēs.

Abi mākslinieki dzimtajā Polijā ir superzvaigžņu statusā, Skalpel pat saņēmuši prestižu Polijas kultūras balvu.

Muzikāli Skalpel var vilkt paralēles ar jau minētajiem Cinematic Orchestra, īpaši tas jūtams ievadošajā "Shivers" un vienīgajā vokālajā skaņdarbā "Deep Breath". Var piesaukt arī Quantic ar un agrīnos Air.

Instrumentu arsenāls ir raksturīgs 70. gadu džezam - rhodes piano, wah wah ģitāras, saksofons, trompete... mums būtu ko pamācīties no poļu draugiem.

Izdošanas datums 03.10.2005.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu