Modest Mouse «We Were Dead Before the Ship Even Sank» (37)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Vēl viens patīkams pārsteigums Amerikas albumu topā - apsteidzot visus R&B un hiphopa jaunos surogātus, pirmajā vietā ar aktuālo plati nokļuvusi Sietlas grupa «Modest Mouse».

Modest Mouse «We Were Dead Before the Ship Even Sank»

(Sony)

10/12

Jaunais ieraksts «We Were Dead Before the Ship Even Sank», kas seko izcilajam 2004. gada ierakstam pirmajā nedēļā pārdots 129 000 tūkstošos eksemplāru (salīdzinājumam iepriekšējais albums pirmajā nedēļā pārdots 68 000 un ierindojās toreiz augstajā 19. vietā).

Grupa, kas savu nosaukumu aizguvusi no «apziņas plūsmas» virziena rakstnieces Virdžīnijas Vulfas (Virginia Woolf) darba «Zīme uz sienas» («The Mark on the Wall» ierakstus izdod jau kopš 90. gadu vidus. Grupas pirmais lielais izrāviens notiek 2000. gadā, kad tiek izdots «The Moon and Antarctica», tas atšķirībā no agrīnajiem darbiem ir muzikāli daudz nobriedušāks albums, tajā nav vairs tik uzkrītošas Pixies, Sonic Youth un hārdkora grupu ietekmes. Seko četru gadu diskogrāfijas caurums (vienīgi tiek izdots jauns EP un 2001. gadā tiek laists klajā savulaik dienas gaismu neieraudzījušais 90. gadu sākuma debijas albums) un puiši ar harismātisko līderi Aizeku Broku (Isaac Brock) priekšgalā izdod vienu no 21. gadsimta spēcīgākajiem roka singliem «Float On». Seko minētais albums «Good News For People Who Love Bad News» un pasaules atpazīstamība.

Šogad, nu jau kā stabila indīroka lielā apvienība, turklāt ar smalko 80. gadu ģitāras meistaru un Mančestras leģendu The Smiths dalībnieku Džoniju Maru (Johnny Marr) uz klāja, vīri atgriežas pašā virsotnē. Marrs jau bija sadarbojies ar Sietlas rokeriem viņu pēdējā studijas ierakstā, taču Džonijs ar laiku esot kļuvis par tik neaizstājamu mūziķi, ka pamazām tapis par stabilu pamatsastāva dalībnieku.

"We Were Dead Before the Ship Even Sank"
"We Were Dead Before the Ship Even Sank" Foto: Publicitātes foto

Gada sākumā sensāciju jau sagādāja lieliskie (šokējošu 118 000 tūkstošu pārdotu kopiju skaitu ierindojoties Billboard topa 2. vietā), taču «Modest Mouse» spējuši izdarīt vēl vairāk. Starp citu, «Modest Mouse» platē vairākās dziesmās otro balsi iedziedājis tieši «The Shins» solists Džeims Mersers (James Mercer), īpaši skaisti tas izdevies melodiskajā «Florida».

Kopumā pirmais iespaids par albumu man nebija īpaši pozitīvs, neapzināti laikam centos sameklēt otru «Float On» un arī pirmais singls (skat. video) īsti nepārliecināja, taču pēc vairākām klausīšanās reizēm albums nostrādāja, īpaši tā pirmā puse līdz fantastiskajam mazliet pat «Duran Duran» līdzīgajam «We've Got Everything». Diemžēl lielākais plates mīnuss ir tās ilgums, ja vīri būtu 14 dziesmu vietā izvēlējušies, piemēram, desmit labākās, tad «We Were Dead Before the Ship Even Sank» varētu droši pretendēt uz gada labākā albuma titulu.

Plate ir mazliet vieglāka par savu priekšgājēju, iespējams, tas veterāna Marra pirksts, taču neatsverams ir «The Shins» solista Džeimsa Mersera fona vokāls, kas brīžiem ir dziesmas centrālā «odziņa». Plate ierakstīta Misisipi studijā, un to atkal producējis Deniss Herings («Camper Van Beethoven», «Throwing Muses»).

Labākās dziesmas: «March Into the Sea», «Florida», «Missed the Boat» un We«ve Got Everything».

Izdošanas datums - 20.03.2007.

Komentāri (37)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu