Leonard Cohen «Old Ideas» (13)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«I love to speak with Leonard, He's a lazy bastard living in a suit,» vēsta ievadvārdi leģendārā trubadūra Leonarda Koena (Leonard Cohen) jaunā albuma pirmajā dziesmā «Going Home». Tieši saruna - saruna ar klausītāju un pašam ar sevi ir albuma centrālais vadmotīvs. Tiešā un pārnestā nozīmē.

Leonard Cohen «Old Ideas»

(Columbia)

7/12

Savos 77 gados Koens nemēģina mūs pārsteigt ar savas zemās nebalss amplitūdas paraugdemonstrējumiem - jaunajā ierakstā «Old Ideas» gandrīz nevienā no desmit dziesmām nav izteiktas melodijas. Koens deklamē, sarunājas, stāsta gluži kā 1960. gadu sākumā, kad dzimtajā Kanādā bija atzīts jaunais dzejnieks.

Vēl līdz 33 gadu vecumam Koens bija publicējis vairākus dzejoļu krājumus un pāris romānus, pirms vēlāk kļuva par mūziķi, kā raksta vēsturnieki, vien tāpēc, lai nekļūtu par badā mirstošu ebreju rakstnieku. Tomēr savā dziļākajā būtībā galantais vīrs uzvalkā (jau kopš bērnības viņš nēsā uzvalku. Viņa tēvs bija drēbnieks) raksta stāstus, reizēm vienu dziesmu slīpēdams vairākus mēnešus, pat gadus. Koens rakstīšanu uztver kā dienas darbu.

Koena agrīnie ieraksti (pirmais CD «The Songs of Leonard Cohen» izdots 1967. gadā) bija gana tradicionāli akustiskā folka ieraksti Boba Dilana un Saimona un Garfunkela garā, taču 1980. gados pasaule jau iepazina pavisam citu Koenu. «Various Positions» (1984) un «I'm Your Man» (1988) albumos dzirdamā zemā Koena balss komplektā ar autobiogrāfiskiem stāstiem par seksu, sievietēm, vientulību un reliģiju

«atkausē vismaz deviņas no desmit sievietēm, bet vīriešiem liek vai nu piedzerties, vai pārdomāt dzīvi, nāvi un seksu»,

savā grāmatā «101 mūzikas albums vērtīgai kolekcijai» trāpīgi raksta Klāss Vāvere.


Divpadsmitais Koena ieraksts «Old Ideas» tiešām sastāv no vecām idejām - tas pats zemais, viegli piesmakušais vokāls, kurš jau pavisam atteicies no melodijas, tradicionāls blūza un soulmūzikas elementu pavadījums un dziedošo fona meiteņu balsis.

Foto: Publicitātes foto

Diemžēl melodiju trūkums un blāvais pavadījums ir jaunās plates lielākie klupšanas akmeņi. Protams, Koena spēcīgā harisma caurstrāvo visas jaunās dziesmas, taču tikpat labi Koena deklamācija varētu iztikt arī bez muzikālā pavadījuma.

«Old Ideas» drīzāk ir dzejas klausāmgrāmata ar neuzbāzīgu, džezīgu pavadījumu,

kas droši iederētos kā skaņu celiņš kādā no, piemēram, Džima Džārmuša filmām.

Oficiāli albums tiks izdots tikai 31.janvārī, taču jau šobrīd to pilnīgi legāli bez maksas iespējams noklausīties bezpeļņas organizācijas «National Public Radio» (NPR - www.npr.org) mājas lapā (skat. resursus).

Klausies jauno albumu šeit

Albuma tapšana aizsākās 2011. gada janvārī, taču dažu dziesmu agrīnie varianti bija jau izskanējuši Koena pasaules koncertturnejā, kas DVD iemūžināta 2009.gadā. 2008.gada vasaras turneja, ar kuru Koens 73 gadu vecumā tolaik atgriezās uz skatuves pēc ilga pārtraukuma (arī pēc 2005.gada bankrota un tiesu darbiem ar negodīgu menedžeri), guva milzīgu atzinību. Šajos tūres koncertos, kas ilga pat trīs stundas, viņš apliecināja savu radošo izsmalcinātību, kuras pamatā bija Koenam raksturīgs poētisks dziļums, dzīves pieredze, vīrišķīgs šarms un elegance, kas vienlīdz izteikti piemīt viņa personībai, balsij un mūzikai.

Mūzikas apskatnieki jauno ierakstu raksturo kā garīgāko Koena 40 gadu karjerā. Noteikti šis tas ierakstā atrodams arī no dziedātāja 1990.gadu budista gaitām. Koens laikā no 1994. līdz 1999. gadam uzturējās Baldija kalna dzenbudisma centrā Kalifornijā, tika iesvētīts par dzenbudisma mūku, un viņam tika piešķirts vārds Džikans jeb «klusais vārds».

Lai arī albums, manuprāt, neliks vilties Koena pielūdzējiem, esmu drošs, ka radio «Skonto» nevienu no jaunajām dziesmām savā pleilistē neiekļaus un paliks pie klasiskām vērtībām - «Dance Me to the End of Love» un «Take This Waltz».

Leonarda Koena iepriekšējais albums «Dear Heather» iznāca 2004.gadā.

Izdošanas datums - 31.01.2012.

Komentāri (13)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu