Gotye «Making Mirrors» (32)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Beļģijā dzimušais austrāļu popmūziķis Valijs Debakers (Wally De Backer), kas pazīstams ar skatuves vārdu Gotjē (Gotye), kļuvis par karstāko Austrālijas mūzikas biznesa «eksporta preci». Nu jau visā pasaulē populārais singls «Somebody That I Used To Know» kļuvis par komerciāli veiksmīgāko Austrālijas populārās mūzikas ierakstu kopš 1997. gada dueta «Savage Garden» hita «Truly Madly Deeply». Šomēnes Gotjē trešais studijas albums «Making Mirrors» tiek izdots atkārtoti (sākotnēji plate laista klajā 2011.gada augustā).

Gotye «Making Mirrors»

(Samples 'n' Seconds)

8/12

Šobrīd albumu pilnīgi legāli bez maksas iespējams noklausīties bezpeļņas organizācijas «National Public Radio» (NPR - www.npr.org) mājas lapā (skat. resursus).

Klausies albumu šeit

Protams, ja nebūtu «Somebody That I Used to Know» veiksmes stāsta, par šo 31 gadu veco mūziķi, visticamāk, zinātu tikai retais. Gotjē nav pirmo reizi ar pīpi uz jumta - 2003.gadā jau izdots viņa debijas albums «Boardface» un 2006.gadā zināmu ievērību guvušais «Like Drawing Blood». Gotjē muzicējis arī Melburnas grupā «The Basics», taču līdz šim tik lielus starptautiskus panākumus viņam nav izdevies gūt.

Šodien «Somebody That I Used to Know», kurā dzirdama arī Jaunzēlandes pop un džeza dziedātājas Kimbras (Kimbra Johnson) balss, turpina savu uzvaras gājienu dažādu valstu topos un radio pleilistēs, kļūstot par vienu no 2011.gada lielākajiem popmūzikas singliem blakus Adeles «Someone like You» un Rianas «We Found Love». Dziesmas videoklips vietnē «Youtube» jau aplūkots teju 50 miljonus reižu. Dziesmai tapušas arī neskaitāmas kaverversijas, no kurām populārākā un oriģinālākā ir grupas «Walk off the Earth» versija (skat. video).

Kur īsti slēpjas dziesmas «Somebody That I Used to Know» panākumu atslēga? Pirmkārt jau, manuprāt, ļoti veiksmīgi vizuāli interpretēts ir pats dziesmas stāsts, kas to caurvij, proti, divu mīlnieku attiecību izbeigšanās, kuru ticamāku padara divi personāži un vokāli. Pats Gotjē gan atzinis, ka

dziesmas pamatā nav kāda viena konkrēta attiecību drāma, bet gan viņa visas dzīves gaitā uzkrātā pieredze.

Otrkārt, pavirši klausoties (vismaz pirmās reizes), Gotjē balss tembrs (īpaši piedziedājumos) rada patīkamas asociācijas ar Pītera Gabriela un Stinga balsīm, arī vizuāli Gotjē sejas vaibstos var sazīmēt kaut ko no Samnera kunga. Asociāciju faktors ir ļoti būtisks, īpaši klausītājiem, kas tik ļoti vairs neseko jaunajai mūzikai, bet labprāt pieķeras kādām pazīstamām skaņām. Treškārt, protams, dziesma ir spilgta un ļoti melodiska - patiesībā tik spilgta, ka pārējais Gotjē albuma muzikālais materiāls ir tikai kā tās blāvs fons.

Kopumā, protams, «Making Mirrors» nav galīgi zemē metams darbs. Tas ir gana klausāms, žanriski dažāds, ko var uzskatīt gan par ieraksta plusu, gan mīnusu. Tie klausītāji, kas cer platē atrast vēl dažus «Somebody That I Used to Know», visticamāk, būs vīlušies, bet tie, kas lielas ilūzijas nelolo, droši var saņemt pretī gana kvalitatīvu popmūziku ar atsaucēm uz 1980.gadiem, regeju («State of the Art»), indie («Easy Way Out» varētu būt kāds «Eels» skaņdarbs) un pat 1970.gadu soulu ar bagātīgu pūtēju grupu fonā («I Feel Better» vispār izklausās kā soulmeņa Sīlo (Cee-Lo) neizdots singls).

Nepamet sajūta, ka šis mūzikas hameleons varētu tikpat veiksmīgi ierakstīt arī kādu pankroka vai dabstepa kompozīciju...

Gotye «Making Mirrors»
Gotye «Making Mirrors» Foto: Publicitātes foto

Iespējams, savā turpmākajā muzikālajā karjerā Gotjē tik ļoti nemētāsies starp dažādiem žanriem (pretējā gadījumā pēc dažiem gadiem draud «one hit wonder» rubrika VH1 kanālā), jo viens no šiem viņa eksperimentiem - dziesma ar nosaukumu «Somebody That I Used to Know» izrādījās tik sekmīga, ka būtu muļķīgi šādu faktu ignorēt.

Izdošanas datums - 19.08.2011./31.01.2012.

Komentāri (32)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu