AU «Verbs» (2)

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Akadēmiski skolota pianista Lūka Veilanda (Luke Wyland) projekts AU, kas pārrauj neredzamo robežu starp augsto un zemo mākslu, mūsdienu klasisko mūziku un amerikāņu pop un folkmūziku, sajaucot to savdabīgā vokāli instrumentālā priekšnesumā, «Skaņu mežā» uzstāsies 16. maijā plkst. 23.

AU «Verbs»

(Agoo)

8/12

AU (izrunā kā «ay you») ir multiinstrumentālista Luka Veilanda projekts. Tā mūziķu sastāvs ir mainīgs, pielāgots šā vienreizējā projekta mutācijām, kurā izpaužas gan stilistiska brīvība, gan akadēmiska noslīpētība. Rīgā viņš uzstāsies ar leģendāro bundzinieku Danu Valatku no «Jackie-O Motherfucker». AU skaņas amplitūda ir plaša un veikli auž tiltu starp brīvām tā dēvētā frīkfolka izpausmēm un formālākiem darinājumiem.

AU

Mūzikas presē visbiežāk AU salīdzina ar amerikāņu (Baltimoras) eksperimentālo roka grupu Animal Collective, piebilstot, ka AU nav tik izteikti «dabas bērni», drīzāk AU varētu būt «piaradināta »Animal Collective« versija». Protams, pie muzikālajām asociācijām droši var pievienot Panfa Bear, Dena Sneita (Dan Snaith) Caribou vai Manitoba un arī šo to no sloukora/shoegaze - Low, Windy & Carl u.c.

AU

Pats Veilands AU izveidojis 2005. gadā, kad beidzis studijas Masačūsetsas Mākslas koledžā. Pārcēlies uz Portlendu un sācis meklēt muzikālos domubiedrus. Ierakstos (arī koncertos) Veilandam un Valatkam bieži palīdz dažādi viesmūziķi - pūtēji, stīgu grupa, perkusionisti, akordeonisti, bandžo meistari, radot savdabīgu orķestrālu akadēmisku frīkfolku.

«Es neradu tādas dziesmas, lai tās katrā koncertā skanētu vienādi,» kādā intervijā improvizācijas lielo lomu grupas koncertos skaidro Veilands. «Ir reizes, kad uz skatuves esam divatā, bet ir koncerti, kur uz skatuves muzicē pat desmit dažādi mūziķi.»

2008. gadā izdotais «Verbs» iesākas ar daudzgalvainu horusētu kori skaņdarbā «All My Friends», kas, pēc aplausiem spriežot, ierakstīts «dzīvajā». Seko zvaniņu, kovbeļu u.c. perkusiju skaņu lavīna «Animal Colletive» garā un stīgu un zāģveidīga instrumenta sloukora eposs «Summerheat». Vienīgais albuma singls «RR vs. D» (skat. video) balstās uz vairāku klavieru un stīgu instrumentu partijām, radot asociācijas ar minimālisma darbiem (S. Reihs), atsevišķos skaņdarbos patīkami izceļas kāds pūšamais instruments (vaļa dziesmas klarnete kompozīcijā «The Waltz»), savukārt noslēdzošais «Sleep» ir simpātiska atsauce uz agrīnajiem Low.

Piebildīšu, ka AU (kopā ar pašmāju «Dun Dun» un «Židrūns») pirms «Skaņu meža» rīt (15.05.) «Nepabeigtajā debesskrāpī» (Parka iela 6) sniegs koncertu Valmierā.

Izdošanas datums - 07.10.2008.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu