Musiq Soulchild "Luvanmusiq" (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Par nelielu pārsteigumu Amerikas mūzikas tirgū parūpējies viens no pēdējo gadu kvalitatīvākajiem un stabilākajiem R&B dziedoņiem Musiq Soulchild.

Musiq Soulchild "Luvanmusiq" (Atlantic Records) 9/12

Filadelfijas soulmūziķa ceturtais studijas ieraksts "Luvanmusiq" pirmajā nedēļā pamanījies nokļūt pie teju vai 150 000 klausītājiem, tādējādi kļūstot par nedēļas pirktāko albumu ASV. Varbūt arī šis nav tik liels pārsteigums kā sākotnēji izskatās, jo vēl 2002. gadā ar plati "Juslisen" Musiq Soulchild izdevās nokļūt Billboard 200 topa virsotnē.

Atceros 2000. gadu, kad vēl strādāju mūzikas ierakstu veikalā un starp jaunajiem atsūtītajiem diskiem pamanīju šā dziedātāja (īstajā vārdā Talib Johnson) debijas plati "Aijuswanaseing". Tolaik vēl aktuāls bija tā dēvētais neosoula vilnis ar Eriku Badū, D''Angelo, Maksvelu ierindā, biju pamatīgi aizrāvies arī ar 70. gadu soula klasiku, un tā visa kontekstā Musiq Soulchild likās interesants jaunpienācējs, kaut varbūt vairāk tendēts uz R&B, mazāk uz soulu.

Kādu dienu veikalā iebrāzās mūsu pašu R&B censonis Jānis Stībelis un taujāja pēc Musiq Soulchild. Nodomāju: "Beidzot, Jānis paklausīsies kaut ko modernu un mēģinās kaut kā šīs ietekmes ieviest savā daiļradē..." Diemžēl...

Patiesībā tieši šis debijas ieraksts, manuprāt, arī ir veiksmīgākais Musiq ieraksts, īpaši jau tolaik populārais singls "Girl Next Door". Interesanti, ka 2001. gadā Musiq Soulchild nolēma atmest sava skatuves vārda otro daļu un turpmāk sevi dēvēja vienkārši kā Musiq, tikai šogad līdz ar jauno plati atgriezies pie sākotnējā vārda.

Pats Musiq to komentē šādi: "Šīs plates mērķis būtībā bija iepazīstināšana ar sevi no jauna. Es kādu laiciņu esmu stāvējis malā, industrija ir būtiski mainījusies un mainījies esmu arī es pats."

Albuma pirmais singls "B.U.D.D.Y." jau kļuvis par vienu no gada karstākajiem R&B/hiphopa hitiem, tā pamatā 90. gadu hiphopa bīts (Ini Kamoze "Here Comes the Hotstepper", kura pamatā būtībā ir 80. gadu Taana Gardner hits "Heartbeat"). Tādas vizuālās estētikas ziņā Musiq, iespējams, ir mazliet ietekmējies no šobrīd topā esošā kolēģa Džona Ledženda, taču kopumā albums ir raksturīgs Musiq Soulchild - soula elementi apvienoti ar mūsdienīgiem hiphopa bītiem, interesantām harmonijām. Nav arī nekādu aktuālu hiphopa MC rečitatīvu starp pantiņiem.

Protams, neosouls, kas vairāk tuvinās popsīgajam R&B, nevis 70. gadu soula klasikai, jau pēc definīcijas ir diezgan atšķaidīta manta, taču, ja salīdzinām ar "karstajiem" žanra atklājumiem (nosacīti) Omarion (kaut gan "Ice Box" man patīk, protams, Timbaland sagrozīto tembru dēļ) vai Lloyd, tad Musiq Soulchild ir nopietns vīrs...

Izdošanas datums - 13.03.2007.

Video: Musiq Soulchild "B.U.D.D.Y.":

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu