Portico Quartet «Portico Quartet» (11)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kopš Nilsa Petera Molvēra (Nils Petter Molvær), «The Cinematic Orchestra», Buges Veseltofta (Bugge Wesseltoft) un «Skalpel» tā dēvētā nü-jazz vai electronic jazz mūzikas lauciņā nekādas milzīgas sensācijas, šķiet nav bijušas. Varbūt kļūdos. Pēdējos gadus neesmu padziļināti sekojis šim 1990.gadu beigās, 21.gadsimta pirmajā pusē uzplaukušajam jaunā džeza vilnim. Tomēr šogad, līdz ar britu puišu «Portico Quartet» trešo studijas albumu šis mūzikas atzars, iespējams, piedzīvos savu otro vai varbūt trešo atnākšanu...

Portico Quartet «Portico Quartet»

(Real World Records)

10/12

Pirms septiņiem gadiem izveidotais «Portico Quartet» pirmo lielo ievērību guva 2008.gadā, kad viņu debijas albums «Knee-deep in the North Sea» tika nominēts prestižajai britu «Mercury» balvai. Protams, katru gadu starp «Mercury» nominantiem tiek izraudzīts kāds džeza vai folk albums, taču balvu un publicitāti parasti iegūst kāds no pop vai rokmūzikas kategorijas. Varbūt tieši tāpēc «Portico Quartet» tik ātri piemirsās.

«Portico Quartet»
«Portico Quartet» Foto: Publicitātes foto

Viens no kungiem, kas puišus tomēr ievēroja un vēlāk ņēma savā aizgādībā, bija leģendārais «Genesis» solists un studijas «Real World Records» dibinātājs Pīters Geibriels (Peter Gabriel), kas gadu vēlāk laida klajā puišu otro studijas plati «Isla». Arī jaunais grupas albums izdots ar «Real World Records» atbalstu.

www.porticoquartet.com

«Portico Quartet» nav īsti džeza kvartets, arī paši mūziķi izvairās sevi dēvēt par džezmeņiem. Lai arī grupā tiek izmantots kontrabass un saksofons, muzikālo pavadījumu pamatā tomēr ir elektroniski bīti, dažādi atmosfēriski sintezatori un šajā platē arī dažādi samplēti trokšņi (nejauši ierakstītas sarunas kādā baznīcā u.tml.) un vokāls (zviedru dziedātāja Cornelia).

Tomēr

centrālais mūzikas instruments «Portico Quartet» skaņu paletē ir jauns perkusijas instruments «hang»

(skat. resursus), kas skanējuma ziņā balansē starp marimbu un Tobago un Trinidadas «skārda bungām».

Hang

Šajā platē «hang» instrumenta spēlmani Niku Malviju (Nick Mulvey) nomainījis cits jauneklis - Kīrs Vains (Keir Vine).

«Portico Quartet» gaisīgais elektroniskais džeza skanējums, kas iedvesmu smēlies arī vizuālajā mākslā («4096 Colours» nosaukts Gerharda Rihtera mākslas darba vārdā), visticamāk, nebūs pa prātam rūdītiem tradicionālā džeza cienītājiem (tiem rekomendēju pagājušā gada trompetista Embrouza Akinmuserī (Ambrose Akinmusire) spilgto ierakstu «When the Heart Emerges Glistening»). Taču tiem, kas labprāt ļaujas vieglai un vienlaikus muzikāli krāsainai un kvalitatīvai atslodzes mūzikai ar džeza elementiem, «Portico Quartet» jaunais albums ir kā radīts (skat. audio un video).

Klausies albumu šeit

Izdošanas datums - 30.01.2012.

Komentāri (11)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu