Nils Petter Molvaer "Er"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

1960. gadā dzimušais norvēģu trompetists 1997. gadā debitēja izdevniecības "ECM" paspārnē ar priekš tā laika unikālo plati "Khmer".

Nils Petter Molvaer "Er"

(Universal)

7/12

Molvēra džeza trompete kopā ar ambient, hausmūzikas modernajiem bītiem kļuva par notikumu gan dzimtajā Norvēģijā, gan arī citviet Eiropā. Protams, Molvērs ar šādu žanru sakausējumu nav atklājis Ameriku, džeza milzis Mailzs Deiviss (Miles Davis) par to jau bija parūpējies pirms vairākiem gadiem.

Tomēr, pateicoties, "Khmer" panākumiem (pirmo reizi "ECM" vēsturē, izdevniecība pat izdevusi singlu), Molvērs kļuvis par vienu no mūsdienu džeza atpazīstamākajiem trompetistiem.

2000. gadā seko "Solid Ether" un 2001. gadā remiksu albums "Recoloured - The Remix Album" ar Funkstoerung, Bila Lasvela (Bill Laswell), Žoakima Louna (Joakim Lone) Džeisona Svinkoja (Jason Swinscoe/Cinematic Orchestra) miksiem. 2002. gadā nu jau "Universal" apgādā iznāk "np3", kam seko dzīvā koncerta DVD "Molvaer live".

Mākslinieka jaunākais ieraksts "Er" ir ieturēts klusākos un piezemētākos ritmos, ļaujot vaļu trompetes improvizācijām. Par bītiem rūpējušies Knuts Saeviks, DJ Strangefruit , Reidars Skārs un Jans Bangs. Skaņdarbā "Only These Things Count" dzirdama Norvēģijas džeza dīva Sidsela Endresena (Sidsel Endresen) un ģitārists Eivinds Ārsets (Eivind Aarseth).

Kopumā šis ieraksts sava monumentālā, pat smagnējā rakstura un uzbūves dēļ visvairāk tuvinās "ECM" izdevniecības formātam, kaut brīžiem šķiet, ka modernie elektroniskie ritmi īsti vairs nesadzīvo ar dzīvo trompeti un perkusijām.

Izdošanas datums 01.11.2005.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu