R.E.M. "Around The Sun" (4)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ļoti ceru, ka šeit lasāmā recenzija neietekmēs R.E.M. fanu nodomus iegādāties biļetes uz gaidāmo Rīgas koncertu, galu galā grupa ilgus gadus ir radījusi vienu vērtīgu rokmūzikas ierakstu pēc otra. Vai "Around The Sun" būtu izņēmums, kāds jautātu ... baidos, ka diemžēl.

R.E.M. "Around The Sun" (Warner) 7/12

Jau izsenis R.E.M. fani ir sadalījušies divās atšķirīgi vērtējošās grupās – pirms slavenā 1991. gada albuma "Out Of Time" perioda cienītājos un vēlākās 90. gadu grupas daiļrades fanos. Atzīšos, ka laiks, kurā kļuvu par „domājošu” mūzikas klausītāju, sakrita ar post "Losing My Religion" laiku, turklāt īpaši tuvi man ir grupas nosacīti eksperimentālākie ieraksti, īpaši "Up". Kas attiecas uz jaunāko grupas veikumu "Around The Sun", kurš oficiāli tiek laists klajā šonedēļ, daži mūzikas kritiķi jau paspējuši to nodēvēt par grupas sliktāko ierakstu. Britu respektablais "Guardian" raksta - rodas sajūta, ka no R.E.M. plaušām ir "izpumpēts viss gaiss" un albums skan nedzīvi.

Šis, nu jau 14. grupas studijas darbs, ne ar ko radikāli jaunu nepārsteidz, arī pirmais albuma singls "Leaving New York", atklāti sakot, izklausās pēc regulāra grupas hita. Pēc plates noklausīšanās (to pēdējās dienās esmu dzirdējis jau simts reižu...), atliek konstatēt, ka tieši minētais singls ir viena no plates velkošajām lokomotīvēm. "Electron Blue" ir pieklājīgs turpinājums ar klusu pulsējošu elektronisku cilpu fonā, savukārt "Outsiders" ir mans subjektīvais plates favorīts – tajā dzirdams bijušais "A Tribe Called Quest" dalībnieka hiphopa rečitatīvs, kas arī ir plates vienīgais nosacītais jauninājums. Priekš manis diemžēl plate ar šīm trijām dziesmām arī beidzas, neskatoties uz vēl sekojošām desmit gluži pieņemamām, varbūt pat, daudzu klausītāju prāt, labām grupas kompozīcijām.

Kopējā plates sajūta ir nedaudz miegaina, dominējošais instruments ir akustiskā ģitāra, īpaši politiskajā "Final Straw", kurā Maikls Staips kritizē ASV politiku. Šoreiz grupa izvairījusies no liekiem eksperimentiem, dodot priekšroku pārbaudītām muzikālām formulām, daudzas dziesmas ļoti atgādina kādu senāku R.E.M. skaņdarbu uzbūvi, varbūt vienīgais izņēmums ir Travis garā ieturētais "Wanderlust”.

Protams, R.E.M. nav spējīgi radīt ļoti sliktu ierakstu, domāju, ka izdabāšana jaunākajām tendencēm nav bijusi grupas prioritāte, galu galā viņu radīto skaņu grūti sajaukt ar kādu citu, tomēr, pēc daudzsološajiem pagājušā gada "Best Of" jaunajiem singliem "Bad Day" un "Animal" šis ieraksts ir solis atpakaļ. Plate ir kvalitatīvs, pietiekami solīds pieturas punkts vīru daiļradē, taču līdz jaunam šedevram, šķiet, būs jāpagaida vēl kāds gadiņš...

Izdošanas datums 04.10.2004.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu