LCD Soundsystem "Sound Of Silver" (3)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Gudrs otrais albums no gudrā LCD Soundsystem projekta autora Džeimsa Mērfija (James Murphy).

LCD Soundsystem "Sound Of Silver"

(DFA Records)

11/12

Ja pagājušogad par gudrāko (lasīt - svaigāko, muzikāli interesantāko, novatoriskāko) plati parūpējās dīvaiņi Hot Chip, tad šogad pagaidām gudrākais izrādījies Ņujorkas diskopanka arhitekts un mūzikas izdevniecības "DFA Records" līdzdibinātājs Džeimss Mērfijs.

Jau kopš izcilā 2005. gada LCD Soundsystem debijas ieraksta Mērfijs uzskatāms par vienu no populārākajiem deju mūzikas producentiem pasaulē. Jā, jā ... jūs izlasījāt pareizi, Mērfijs droši ierindojams lielo dūžu "The Neptunes", Timbaland u.tml. kompānijā. To apliecina burtiski nesen kādā intervijā Mērfija atklātais stāsts par dīvaino piedāvājumu producēt Britnijas Spīrsas albuma "In The Zone" dziesmas. Viņš un Britnija ar saviem klēpjdatoriem esot gulējuši studijā uz grīdas, galvas kopā salikuši, un mēģinājuši sacerēt kādas melodijas un vārdus.

"Viņa izskatījās ļoti ieinteresēta, taču, aizgājusi uz pusdienām, vairs neatgriezās," atceras Mērfijs. Lai nu kā, bet lielā mērā tieši Mērfijs ir atbildīgs par 21. gadsimta rokmūzikas virziena - diskopanka tapšanu un popularitāti. Ieskatam ieteiktu paklausīties Mērfija un kolēģa Tima Goldsvortija (Tim Goldsworthy) miksus "The DFA Remixes". Un, jā, pie Mērfija nopelniem jāmin veselas divas "Grammy "nominācijas.

LCD Soundsystem otrais studijas darbs "Sound Of Silver" (ja neskaitām 45 minūšu garo reklāmas skaņu celiņu "45:33" kompānijas "Nike" vajadzībām), atšķirībā no pirmās plates ir nedaudz vairāk orientēts uz elektronisko mūziku - vairāk disko, mazāk panka. To apliecina jau ievadošais "Get Innocuous", kas ir savdabīgs septiņu minūšu garš eposs ar pakāpenisku kāpinājumu un pakāpenisku izskaņu, atgriešanos sākumpunktā - būtībā ģeniāls ģitārmūzikas un elektronikas hibrīds. "Time To Get Away" ir klasisks LCD Soundsystem ar nesošu basa gājienu, taisnu deju bītu, dažādiem grabuļiem un perkusijām un nešpetno Mērfija falsetu, kas tiek ietērpts vienkāršā tekstā un deklamēts Marka E. Smita ("The Fall") manierē. 1:31 sekundē "Šššuh" vienkārši nogāž no kājām...

Liriskais "Someone Great" būtībā balstās uz "45:33" muzikālā motīva, klāt nākusi tikai balss un brīnišķīga melodija. Aktuālais singls "North American Scum" muzikāli varbūt ir visneinteresantākais albuma hits, taču saturiski tas noteikti uzrunā lielu daļu amerikāņu. Skaņdarbs runā par to, kā uz amerikāņu tūristiem skatās citviet pasaulē:

"I hate the feelin'' when you''re looking at me that way cause we''re north americans but if we act all shy, it''ll make it ok makes it go away

LCD Soundsystem kontekstā noteikti trāpīgs ir raksturojums: "Deju mūzika nav mirusi, tikai iemācījusies spēlēt ģitāru!" Tas attiecināms gan uz minēto "North American Scum", gan uz ņūorderisko "All My Friends", gan uz titulskaņdarbu "Sound Of Silver".

Starp citu, dzīvajos koncertos Mērfijam uz skatuves palīdz arī perkusionists no jau minētajiem Hot Chip ...

Jādzird!

Izdošanas datums - 12.03.2007.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu