Lambchop «Mr. M»

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Lai arī Nešvilas muzikālās mafijas «Lambchop» jaunais albums «Mr. M» oficiāli tiks izdots tikai jaunnedēļ, jau šobrīd to pilnīgi legāli bez maksas iespējams noklausīties bezpeļņas organizācijas «National Public Radio» (NPR - www.npr.org) mājas lapā (skat. resursus).

Lambchop «Mr. M»

(Merge Records)

8/12

Par Nešvilas mafiju grupa iesaukta laikā, kad milzīgus panākumus guva viens no grupas apjomīgākajiem un labākajiem darbiem «Nixon» (2000), toreiz grupas līderis Kurts Vāgners (Kurt Wagner) muzicēja kopā ar padsmit mūziķiem, sakausējot savā mūzikā 1970. gadu soula un Nešvilas kantri elementus. «Lambchop» skanējums bija unikāls un vēl joprojām kopā ar Vāgnera vokālu ir īpašs un neatkārtojams. Vēl pirms dažiem gadiem tolaik grupai bija vien neliels sekotāju skaits un Vāgners, lai nopelnītu sev iztiku, klāja mājās un dzīvokļos koka grīdas.

Kopš «Nixon», grupa milzīgus komerciālus panākumus tā arī nav guvusi, lai arī izdoti vairāki brīnišķīgi albumi - «Is a Woman», «Aw C'mon»/«No, You C'mon», «Damaged» ... (skat. resursus). Arī no daudzgalvainās «mafijas» palicis vien stabils piecu, sešu cilvēku pavadošais sastāvs. Daudzās intervijās Vāgners vispār atzīst, ka par mūziķi kļuvis nejauši - sākotnēji bija nopietni gatavojies kļūt par gleznotāju, studējis mākslas skolā Montanā, tomēr nu jau savos 50+ gados atskārtis, ka neko citu kā dziesmu sacerēšanu vairs nemaz nevarētu darīt.

Attiecības ar vizuālo mākslu viņš nav izbeidzis, regulāri glezno pats un savus albumus aicina dekorēt studiju biedram un draugam - māksliniekam Veinam Vaitam (Wayne White), kas ir arī «Nixon» un «Aw C'mon»/«No, You C'mon» vāku autors. Nesen abi mākslinieki savus darbus izstādījuši Nešvilas «Zetgeist» galerijā. Jaunā albuma vāku, starp citu, rotā paša Vāgnera darbi no sērijas «Beautillion Millitaire 2000».

Klausies albumu šeit

Jaunais grupas albums «Mr. M» (sākotnēji «Mr. Met») seko 2008. gada «OH (Ohio)» un Vāgnera un Nešvilas mūziķes Kortnijas Tidvelas (Cortney Tidwell) labdarības kopprojekta «KORT» platei. Muzikāli Vāgners turpina preparēt 1970. gadu Memfisas soulmūziku, dekorējot liriskās melodijas ar plaši skanošiem stīgu aranžējumiem. Šoreiz albums tapis studijas apstākļos -

sākotnējā konceptuālā plates ideja esot bijusi «psihedēlisks Sinatra».
Lambchop «Mr. M»
Lambchop «Mr. M» Foto: Publicitātes foto

Saturiski grupas 11. albums ir veltījums Vāgnera draugam, dziesminiekam Vikam Česnatam (Vic Chesnutt), kas kopš 18 gadu vecuma (1983. gada autoavārijas) pārvietojās ratiņkrēslā, bet 2009. gadā izdarīja pašnāvību. Līdz ar to plati caurvij novecošanas, nāves, izmisuma tēmas... nekas pārāk optimistisks katrā ziņā.

Brīnišķīgas ir albuma instrumentālās atkāpes, īpaši «Gar». Arī ievadošais skaņdarbs «If Not I'll Just Die» ir majestātisks dzidru klavieru taustiņu piesitienu un stīgu šedevrs.

Tomēr, ja piesaucam rakstnieka Džona Apdaika frāzi - «vērtē grāmatu, nevis reputāciju», tad šis «Lambchop» ieraksts, lai arī cik man tuva ir Vāgnera daiļrade, mazliet piekāpjas izcilo «Damaged» un «Nixon» priekšā.

Jebkurā gadījumā ir milzīgs prieks, ka uz brīdi gleznotāja Vāgnera ota nolikta malā un ir rasta iedvesma jaunām «Lambchop» dziesmām.

www.lambchop.net

Izdošanas datums - 21.02.2012.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu