U2 "How To Dismantle An Atomic Bomb" (63)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Četri katoļu zēni no Īrijas laiž gaisā jaunu muzikālo “bumbu” "How To Dismantle An Atomic Bomb" (“Kā demontēt atombumbu”). Vai Bono jau ir ticies ar Džordžu Bušu jaunāko? Domāju, ka viņam noteikti atrastos kāds vērtīgs padoms militarizētajam un varenajam Teksasas kovbojam.

U2 "How To Dismantle An Atomic Bomb"

(Interscope Records)

8/12

Pēc vitālā un enerģētiskā pirmā plates singla “Vertigo” tiešām uz brīdi uzausa cerība, ka beidzot U2 satricinās pasauli gluži kā pirms 20 gadiem, kad Bono ar baltu karogu maršēja pa skatuvi, skandēdams “Sunday Bloody Sunday”, “I Will Follow” u.c. “Vertigo” sākuma akordi un Bono tradicionālais skaitāmpantiņš “Unos, Dos, Tres, Catorse” tiešām sasaucas ar “New Year''s Day” muzikālo estētiku, tiesa “Vertigo” skan daudz vīrišķīgāk, ja drīkst šādi izteikties... Galu galā vīri jau tuvojas 50 gadu slieksnim.

Noklausoties albumu kopumā, diemžēl mani pārņēma neliela vilšanās sajūta, izrādās, “Vertigo” nav tas raksturīgākais diska skaņdarbs. Plate nav politisks manifests, kā, iespējams, varētu likties pēc nosaukuma, "How To Dismantle An Atomic Bomb" runā par mīlestību, vīrieša un sievietes attiecībām, protams, ar nelielu politisku piedevu. Muzikāli platē dominē kristāldzidri Edža ģitāras motīvi, kas apstrādāti ar perfektu dīleju un tehniski pareizu reverbrāciju, kas padara ierakstu varbūt pat mazliet nedzīvu. Dziesmas ir ieturētas tradicionālā poproka stilā, ar pāris episkām balādēm un dažiem ritmiskākiem skaņu celiņiem. Vīri ir pilnīgi un galīgi atteikušies no eksperimentiem; atcerieties, “Pop“ elektrodisko ritmi neguva fanu un kritiķu milzīgu atsaucību. Var saprast Bono piesardzību, galu galā iepriekšējā plate “All That You Can''t Leave Behind” saņēma pat pāris “Grammy” balvas, būtu muļķīgi sākt nodarboties ar riskantiem eksperimentiem.

Par ieraksta producentu pieaicināts Stīvs Lilivaits (Steve Lillywhite), kas atbildīgs par U2 agrīnajiem ierakstiem, Talking Heads “Naked”, vairākiem Moriseja albumiem, Dave Matthews Band, XTC, Travis un Peter Gabriel. Tikai epizodiski albumos jūtama Deniela Lanuā (Daniel Lanois) un Braiena Īno (Brian Eno) klātbūtne. Atgādināšu, ka tieši ambientās mūzikas tēva Braiena Īno rokraksts 1987. gada šedevrā “The Joshua Tree” iecēla U2 pasaules superzvaigžņu kārtā.

U2 "How To Dismantle An Atomic Bomb"
U2 "How To Dismantle An Atomic Bomb" Foto: Publicitātes foto

Kopumā solīds leģendārā īru kvarteta skaņu ieraksts, ko ilggadēji grupas fani, visticamāk, atzīs par ļoti labu esam, savukārt U2 skeptiķi var sagatavoties mokošai un uzbāzīgai Bono balss klātbūnei teju vai visos radio un tv muzikālajos kanālos.

Izdošanas datums 23.11.2004.

Komentāri (63)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu