Enter Shikari «Take To The Skies» (6)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«Enter Shikari» vēsturē iegājusi kā pirmā grupa, kas iekļuvusi Apvienotās Karalistes albumu top5, nebūdama nevienas lielās mūzikas izdevējkompānijas paspārnē.

Enter Shikari «Take To The Skies»

(Ambush Reality)

9/12

Viss sākās ar to, ka britu raidsabiedrība BBC gada sākumā publicēja ikgadējo daudzsološo talantu sarakstu, kurā tika prognozēti gada perspektīvākie debitanti. Jaunie«Enter Shikari» šajā topā ierindojās augstajā piektajā vietā. Domājams, ka eksperti ņēmuši vērā faktu, ka šie četri neatkarīgie Seintalbansas postkārdkora puiši 2006. gada novembrī spēja izpārdot 2000 vietas Londonas Astorijas zālē (pirmie bez ierakstu izdevniecības līguma to iespēja «The Darkness»). Iespaidīgs «draugu» skaits «Enter Shikari» ir arī grupas «myspace» mājas lapā - patlaban 114 285 fanu.

Atskatoties hārdkorpanka un no tā atvasinātā postkārdkora vēsturē, šāda «do-it-yourself» (DIY) pieeja mūzikas biznesam, pašizdotiem ierakstiem, avīzēm, žurnāliem ir ļoti raksturīga.«Enter Shikari», šķiet, ir pirmie šīs kustības pārstāvji, kas tik veiksmīgi spējuši izmantot globālā tīmekļa iespējas un sapulcinājuši ap sevi tiešām milzīgu atbalstītāju armiju. Grupas solists Rū Reinolds (Rou Reynolds) gan atzinies, ka Amerika būšot grupai par lielu un ASV tirgum tiks meklēti nopietni sadarbības partneri albuma izdošanas jomā.

No muzikālā viedokļa puiši pievērsuši uzmanību ar to, ka tradicionālu ģitārorientētu posthārdkoru sajaukuši kopā ar eirodensam vai reivmūzikai raksturīgiem sintezatoru tembriem. Atgādināšu, ka 90. gadu reivmūzikas ietekmes šogad jūtamas arī citu britu puišu - grupas Klaxons daiļradē.

Enter Shikari «Take To The Skies»
Enter Shikari «Take To The Skies» Foto: Publicitātes foto

Pie vairāku vokālistu principa pieturējušies arī «Enter Shikari», brīžiem demonstrējot divbalsīgas pancīgas melodijas, brīžiem eksplodējot skaļos rūcienos, ķērcienos un kliedzienos. Precīzs posthārdkora, metālmūzikas un transa sajaukums dzirdams grupas 2006. gada singlā «Mothership» - tas iesākas ar a la 1991. gada sintezatora rifu un eksplodē teju vai Sepultura raksturīgā smagā skaņu vālā, un drīz pārvēršas melodiskā, kareivīgi saucošā tēmā. Ievērots arī izteikts kluso atkāpju un kāpinājumu princips.

Minūti garais ievadošais albuma intro iesākas ar apokaliptiskiem sintezatoru tembriem, breikbīta ritmu un ģitāras solo, kas, lūdzu, nesmejieties, ļoti atgādina krievu dueta «T.a.T.U.» meiteņu balsis («Nas ņedagoņat!»). Intro plūstoši pāraug vitālajā metālmūzikas un hārdkortehno hitā «Enter Shikari». Seko vēl viens singls «Anything Can Happen in the Next Half Hour», arī šīs dziesmas pamatā teju vai Žana Mišela Žāra garā ieturētas sintezatora arpedžijas un smags ņūmetāla ģitāras rifs. Seko vēl viens sintezatoru intro un atkal tā pati dziesmu uzbūves formula ... un tā līdz plates beigām.

Laiki mainījušies, vēl pirms desmit gadiem katrs 15 vai 16 gadus vecs britu pusaudzis būtu par savām mīļākajām grupām nosaucis, piemēram, tolaik uzlecošos Mogwai vai par klasiķiem kļuvušos Radiohead, bet 2007. pusaudžu sirdis iekarojuši «niknie puiši» «Enter Shikari» un daudzas citas amerikas roka invāzijas grupas. Būs revolūcija!

Izdošanas datums - 19.03.2006.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu