Minotaur Shock "Maritime" (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

"Iedomājieties Boards Of Canada - un tagad iedomājieties kaut ko daudz skaistāku!" tā savulaik par Minotaur Shock rakstīja NME.

Minotaur Shock "Maritime" (4AD) 10/12

Minotaur Shock "Maritime" ir vēl viens no 2005. gada ierakstiem, kas tā pa īstam man atklājies tikai tagad. Minotaur Shock ir viens cilvēks - Deivids Edvards (David Edwards), kas dzimis Bristolē. 2003. gadā iznāk viņa pirmais studijas darbs "Rinse" (Edvards dažādus ierakstus izdod jau kopš 90. gadu beigām), kurš automātiski tika ielikts "folktronica" plauktiņā ... man patiesībā tīri labi patīk šāds formulējums, neskatoties uz pašu mūziķu atšķirīgo attieksmi.

"Maritime", ko izdod leģendārā ierakstu izdevniecība "4AD" iesākas ar minimālistam Stīvam Reiham raksturīgu monotonu un atkārtojošos motīvu sēriju - pūšamie instrumenti, marimba, perkusija, sintezators un bass, radot neelektroniska ieraksta pirmo iespaidu. Turpinājums ar "(She''s In) Drydock Now" jau precīzāk parāda Minotaur Shock muzikālo rokrakstu, nedaudz atgādinot kaut ko no "Kid Koala" vai "Dj Shadow" agrīnajiem darbiem.

Taču plate paceļ spārnos ar diviem nākamajiem skaņdarbiem - singlu "Vigo Bay" un ģeniālo "Six Foolish Fishermen"; "Vigo Bay" bīts sākumā liek iedomāties par kādu divreiz paātrinātu "Tortoise" skaņdarbu, taču infantilā un optimistiskā sintezatora melodija, kas iestājas kompozīcijas 24 sekundē, iemet klausītāju kādā sireālā kinematogrāfiskā ainavā. Fascinējošs arī, šķiet, sešstīgu divu basa nošu akords, kas savieno minētos motīvus vienu ar otru.

Tomēr ar sekojošo "Six Foolish Fishermen" plate sasniedz savu kulmināciju - bezbēdīgais un līdz riebumam (labā ziņā) melodiskais deju hits savā vienkāršībā ir teju vai ģeniāls. Te dzirdams kaut kas no 80. gadu sintezatoru tembriem a la "Prefab Sprout", bērnišķīgo "Plone" skaņu estētikas, vienkāršas popmūzikas un gaumīgas deju mūzikas.

Plate turpinājumā kļūst daudz piezemētāka un atgriežas pie pietiekoši tradicionāliem elektroniskiem eksperimentiem, vietām iestarpinot "reihiskus" ksilofona motīvus un dzīvās stīgas.

Līdzīgi mākslinieki: "Mouse On Mars", "Four Tet", "Boards Of Canada".

Izdošanas datums 13.06.2005.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu