Kanye West "Graduation"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ja 50 Cent ir tāds kārtīgs traktorists, kurš ar savu milzīgo braucamo rullē tikai taisni un uz priekšu, tad Kanje Vests ir smalks un inteliģents braucējs.

Kanye West "Graduation"  

(Def Jam)  

9/12

Protams, šāds hiphops barojas un pārtiek pārsvarā tikai no sampliem un šeit uz citu fona spēj izcelties tikai rūdīti mūzikas melomāni, bet tieši tāds ir Kanje Vests, kurš iespējams radījis savu labāko albumu "Graduation". Nezinu vai Mims, Chamillionere u.tml. komercreperi vispār ir kādreiz dzirdējuši par Steely Dan, taču Vests ir iepazinies ar šā 70. gados slavenā džezroka kolektīva daiļradi un vienā no dziesmām ("Champion") balstās uz "Kid Charlemagne" (audio) akordiem.

Vests neaprobežojas ar 60. 70. gadu soula, džeza, fanka zelta fondu, kā to mēdz visbiežāk darīt citi hiphopa producenti, viņš pārsteidzis klausītājus ar pavisam netipisku izgājienu - franču elektroniķu Daft Punk dziesmas samplu šā brīža vadošajā singlā "Stronger".

Albuma pirmās sešas dziesmas ir ļoti spēcīgas; ievadošais "Good Morning", samplē paša Eltona Džona dziesmu "Someone Saved My Life Tonight" un droši varētu kalpot par ikrīta datora modinātājzvanu ("Good Morning! Wake up, Mr. West, Mr. West, Mr. Fresh"), fonā ierepo arī Jay-Z. Seko jau minētais "Champion" ar Steely Dan samplu, "Stronger" ar Daft Punk "Harder, Better, Faster, Stronger" pamatā un brīnišķīgais "I Wonder", kurā Vests ar sampla palīdzību atklāj mums visiem 70. gadu britu dziedātāju un aktieri Labi Sifrē (Labi Siffre). Viens no maniem iepriekšējo CD apskatu varoņiem T-Pain savu vokodēto vokālu iedziedājis arī šeit - "Good Life", kas būs trešais singls no albuma balstās uz Maikla Džeksona dziesmas "P.Y.T. (Pretty Young Thing)" harmonijām. Šo sešinieku noslēdz plates pirmais oficiālais singls "Can''t Tell Me Nothing".

Kanye West "Graduation"
Kanye West "Graduation" Foto: Publicitātes foto

"The Glory" izmantots paātrināts dziedātājas Lauras Niro (Laura Nyro) dziesmas "Save the Country" sampls, taču tad seko, manuprāt, visjocīgākais albuma skaņdarbs - sen solītais duets ar Coldplay līderi Krisu Mārtinu (Chris Martin). Man kaut kā Mārtina klavieru klimperēšana nesaslēdzās ar Kanjes rečitatīvu, turklāt kopējā dziesmas noskaņa ar publikas sarunām fonā drīzāk atgādināja radio "Skonto" mūžīgo grāveju "Life is Life". Kopumā jau tomēr labs darbs!

Izdošanas datums: 11.09.2007.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu